În ciuda promisiunilor făcute de Viorica Dăncilă duminică în fața audienței AIPAC în Washington, DC, decizia de mutarea a ambasadei României în Israel la Ierusalim îi aparține președintelui Klaus Iohannis. Acesta nu s-a sfiit să își exprime rezervele față de această propunere, scriu cei de la The Times of Israel într-un articol de analiză.

Dancilă, la AIPACFoto: Guvernul Romaniei

Anunțul surprinzător făcut de Viorica Dăncilă duminică, potrivit căruia România va muta ambasada României în Israel de la Tel Aviv în Ierusalim, a fost imediat sărbătorit de suporterii unei astfel de mișcări în țară și în străinătate.

Eduardo Bolsonaro, fiul președintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, a felicitat țara central-europeană pentru decizia pe care Dăncilă a anunțat-o la o sesiune deschisă a conferinței AIPAC din Washington, DC, duminică. Jair Bolsonaro a discutat, la rândul său, timp îndelungat despre mutarea ambasadei Braziliei la Ierusalim.

În mod curios, Ministerul de Externe al Ierusalimului nu a publicat o declarație cu privire la această chestiune. ,,Am fi foarte fericiți să vedem ambasada României în Ierusalim”, au spus mai multe surse diplomatice din Israel.

La câteva ore de la anunțarea deciziei, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a postat pe Twitter un mesaj prin care spune că dorește ,,să își felicite prietena”, pe Viorica Dăncilă, ,,pentru că ar acționa în vederea completării procedurilor necesare deschiderii ambasadei României în Ierusalim.”

Răspunsul măsurat dat de Netanyahu arată că, în momentul de față, Dăncilă nu își poate respecta promisiunea. În România, președintele, nu prim-ministrul, are ultimul cuvânt cu privire la statutul misiunilor diplomatice în străinătate. Dăncilă a scris din nou un cec pe care Israelul nu îl poate încasa.

Anunțul acesteia a făcut să pară că mutarea ambasadei este o chestiune asupra căreia s-a căzut de acord.

,,După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada SUA în Ierusalim. Aceast pas demn de admirație și curajos m-a impresionat, dar a impresionat și guvernul și cetățenii români”, a spus Dăncilă. ,,Gestul acesta a fost și semnalul unui proces de reflecție internațional. De atunci, guvernul României a demarat procedurile de evaluare a oportunității mutării Ambasadei României la Ierusalim.”

,,De aceea sunt încântată să anunț astăzi în fața audienței AIPAC că, după concluzionarea analizei care a ținut cont de toți actorii constituționali implicați în procesul de decizie din țara mea, în consens general, eu, în funcția de prim-ministru al României, și guvernul pe care îl conduc, susținem mutarea Ambasadei României la Ierusalim, capitala Israelului.”

Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat opoziția față de propunerea de mutare a ambasadei. Răspunsul lui Iohannis la declarația făcută de Viorica Dăncilă a fost următorul: Viorica Dăncilă ,,demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român.”

Președintele a adăugat că ,,din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.”

Potrivit legislației românești în vigoare, este exclusiv prerogativa președintelui să ,,aprobe înființarea, închiderea sau schimbarea în rang a misiunilor diplomatice.”