Premierul Viorica Dăncilă a avut luni o întrevedere cu vice-președintele SUA, Mike Pence, în marja reuniunii AIPAC ce are loc la Washington, se arată într-un comunicat al Guvernului. Potrivit acestuia, Mike Pence i-a mulțumit premierului pentru poziția exprimată în legătură cu intenția de mutare a ambasadei României la Ierusalim. Mike Pence a anunțat că va efectua un turneu în Europa de Est, ocazie cu care va vizita și România.

Mike Pence si Viorica DancilaFoto: HotNews.ro, EurActiv.ro

În context, a fost evocată efectuarea unei vizite oficiale a prim-ministrului român, Viorica Dăncilă, la Washington, în perioada următoare, mai susține Guvernul.

"Discuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă deschisă și de încredere reciprocă și au aprofundat subiectele abordate cu prilejul convorbirii telefonice avute la 11 martie 2019", se mai arată în comunicatul Guvernului.

Reamintim căViorica Dăncilă a anunțat, duminică, că după „finalizarea analizei” și „în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. 'Sunt încântată să anunț, astăzi, în fața audienței AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și, în deplin consens, eu ca prim-ministru al României și Guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului'. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a susținut că anunțul pe care l-a făcut a fost „o opinie personală”.

Reacțiile nu au întârziat să apară după această declarație controversată. Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România după ce Dăncilă a anunțat că mută ambasada la Ierusalim. Astfel, și Forumul de Afaceri România – Iordania, programat pentru marți, 26 martie, a fost anulat, ca urmare a faptului că întreaga delegație a Regatului Hașemit al Iordaniei și-a anulat vizita oficială în România.

Ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, a spus că prin declarația de mutare a Ambasadei Israelului de la Tel Aviv la Ierusalim, premierul Viorica Dăncilă va distruge speranțele ca România să fie votată de statele arabe în Consiliul de Securitate al ONU.

Și președintele Klaus Iohannis a reacționat dur. „Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale.