Premierul Viorica Dăncilă "a reușit să pună pe butuci" și relația cu lumea arabă, ceea ce este "foarte, foarte trist", a declarat, luni seară, președintele Klaus Iohannis, făcând referire la anularea vizitei în România de către regele Iordaniei, în urma anunțului premierului de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. El a mai spus că regele Iordaniei s-a simțit, personal, foarte jignit de abordarea Vioricăi Dăncilă.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Președintele a făcut aceste declarații la o dezbatere organizată de Asociația Orașelor din România, în contextul în care a întrebat cât durează discuțiile, spunând că are la dispoziție mai mult timp, după ce dineul pe care trebuia să îl dea pentru regele Iordaniei s-a anulat, pentru că acesta și-a contramandat vizita în România în urma anunțului premierului Dăncilă legat de mutarea ambasadei Israelului.

"Eu am avut un program cam strâns, cum se spune. Trebuia să merg repede de aici să fiu gazda unui dineu pentru un musafir important și drag. Regele Iordaniei trebuia să vină, dar datorită diletantismului doamnei prim-ministru, care ne-a stricat relația cu această zonă, nu mai este cazul”, a declarat Klaus Iohannis.

El a spus că regele Iordaniei ”s-a simțit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres din SUA” și a contramandat vizita. Președintele a afirmat că una dintre puținele constante din politica externă a României a fost relația foarte bună cu lumea arabă.

"Este o reală problemă pentru România asta, cred că vă dați seama. România a construit o relație de încredere cu lumea arabă (...). A fost, cel puțin până ieri, una din puținele constante din politica externă a României, unde ca stat am avut o atitudine fermă, corectă față de parteneri. Acum, doamna premier a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Asta nu e o glumă. E foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic”, a adăugat șeful statului.

Președintele a afirmat că una dintre puținele constante din politica externă a României a fost relația foarte bună cu lumea arabă. "Dar doamna premier a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Este foarte, foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic", a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Regele Abdulah al II-lea al Iordaniei și-a anulat vizita în România care urma să înceapă astăzi.

Decizia a fost luată după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, că după "finalizarea analizei” și "în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a susținut că anunțul pe care l-a făcut a fost „o opinie personală”.

"Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”, a reacționat Iohannis, printr-un comunicat de presă.

Șeful statului a precizat că decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că președintele Klaus Iohannis ar trebui să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru a lămuri subiectul mutării Ambasadei României în Israel la Ierusalim.