Poziția Uniunii Europene în privința mutării ambasadelor din Israel nu s-a schimbat, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, comentând declarațiile Vioricăi Dăncilă privind mutarea ambasadei Israelului din Tel Aviv în Ierusalim. Oficialul european a spus că a văzut declarațiile premierului, dar și reacția președintelui, la care nu este nimic de adăugat.

Comisia EuropeanaFoto: Comisia Europeana

"Nu pot să spun decât că poziția Uniunii Europene rămâne neschimbată. Da, am văzut și ce a spus premierul (Viorica Dăncilă - n.r.), am văzut și reacția președintelui (Iohannis - n.r.) și așadar să lăsăm lucrurile așa", a declarat Maja Kocijancic, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Întrebată despre anularea vizitei de către regele Iordaniei, purtătorul de cuvânt al Comisiei a afirmat: "Avem contacte regulate cu statele membre pe chestiuni relevante, dar lăsați-mă să vă reamintesc de cea de-a doua parte a răspunsului anterior: avem declarațiile premierului, dar avem și declarațiile președintelui”.

Duminică, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că după "finalizarea analizei” și "în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”, a reacționat Iohannis, printr-un comunicat de presă.

Șeful statului a precizat că decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a susținut că anunțul pe care l-a făcut a fost "o opinie personală”.