Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că vrea referendum pentru că numai în acest fel românii vor putea arăta că nu mai sunt de acord cu modul în care PSD strică legile justiției și își bate joc. El a mai spus că întreaga guvernare PSD a eșuat.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Pentru a da românior votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum, pentru că doar așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiției și își bate joc de țară, își bate joc de români. Am invitat pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulți români interesați, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiincă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, în parteneriat cu societatea civilă și cu partidele de bună-credință, împreună cu românii și cu voi”, a declarat el, la gala Tineretului Liberal.

Președintele a lansat, din nou, un atac extrem de dur la adresa lui Liviu Dragnea și a PSD, afirmând că democrația este în pericol și că toate guvernările pesediștilor au eșuat.

”Însăși baza democrației este in pericol dacă ajung oameni în conducerea unor mari partide care pun interesul personal deasupra interesului partidului și dacă acel partid ajunge la guvernare și pune interesul liderului deasupra intereselor românilor și ale României. Și dacă acel partid și acel guvern încep să strice temeliile statului, să modifice legile justiției pentru a-și albi propriile dosare, dacă inventează noi metode pentru a controla pârghiile din economie, dacă au un dublu discurs, spun una și fac alta, dacă pun tot timpul interesul propriu deasupra interesului public, atunci suntem în situația în care suntem acum și problema se numește PSD”, a spus Iohannis, la gala TNL.

Iohannis a mai spus că, în decembrie 2016, oamenii s-au dus la vot cu bună-credință și au crezut ce li s-a promis, doar că din prima secundă s-a întâmplat altceva: ”s-au apucat să modifice legile justiției pentru a-și apăra proprii corupți și proprii condamnați penal și de atunci întreaga guvernare pesedistă a fost un întreg asalt asupra democrației și statului de drept. ”Guvernarea pesedistă a eșuat”, a mai afirmat el.

Iohannis declara recent, la o dezbatere publică, faptul că este ”aproape hotărât” să convoace referendum pe tema justiției.