“Ar trebui să investim în educație și cercetare” este propunerea unui român votată printre cele mai populare 10 priorități ale cetățenilor europeni în cadrul consultării WeEuropeans ce a atras peste 30.000 de propuneri pentru viitorul Europei, informează un comunicat de presă.

Congres WeEuropeansFoto: WeEuropeans

”Asociația transnațională civică CIVICO Europa și platforma cetățenească MAKE.ORG au lansat inițiativa WeEuropeans - o consultare în 24 de limbi și 27 de state membre ale UE cu scopul de a identifica subiectele de interes real ale cetățeniilor și de a-i plasa în centrul dezbaterii privind UE. În perioada 8 februarie - 15 martie, consultarea a permis acestora să-și facă publice propunerile cu privire la modalitățile de reinventare a Europei și să voteze ideile concetățenilor lor”, potrivit sursei citate.

Cu 38 de milioane de europeni participanți și 11,3 milioane de voturi înregistrate, cele mai populare 10 propuneri ce vor constitui Agenda Cetățenilor au fost prezentate de către autori liderilor politici și ai societății civile vineri, la Parlamentul European.

În fața a peste 200 de concetățeni, cele 10 propuneri au fost prezentate liderilor politici europeni, deputaților și șefilor organizațiilor societății civile, cărora le va fi cerută o poziție.

Propunerile constituie un consens european unic, susținut de milioane de cetățeni din cele 27 de state membre și ar putea fi punctul central al dezbaterilor pentru viitoarele alegeri europene, spun organizațiile civice.

Cele 10 propuneri care au întrunit cele mai multe voturi sunt:

1.Ar trebui să organizăm un program european pentru reciclare. Materiile prime ar trebui să fie reciclate și nu distruse (Mary, 69 ani, Olanda)

2.Ar trebui să interzicem infractorilor (de exemplu, celor condamnați pentru evaziune fiscală) să lucreze în sectoarele publice sau să candideze la funcții în UE (Alessandro, 23 ani, Italia)

3.Ar trebui să protejăm pădurile printr-un bun management și să repopulăm pădurile de foioase. Să plantăm 5 copaci pentru fiecare copac tăiat (Ana, 48 ani, Irlanda)

4.Ar trebui să stopăm scutirile de taxe acordate multinaționalelor. Impozitele ar trebui plătite în țara în care sunt generate profiturile (Jules, 24 ani, Belgia)

5.Ar trebui să investim în educație și cercetare (Gheorghe-Adrian, 25 ani, România)

6.Ar trebui să protejăm drepturile lucrătorilor în toate țările Europei (Adriani, Grecia)

7.Ar trebui să coordonăm restricțiile utilizării substanțelor chimice, în special în industria alimentară (Reinhold, 52 ani, Suedia)

8.Ar trebui să susținem proiecte de energie regenerabilă în orașe (Birute, Lituania)

9.Ar trebui să avem informații clare și transparente despre toate proiectele și acordurile din Uniunea Europeană (Salvador, 49 ani, Spania)

10.Ar trebui să ne asigurăm că fiecare cetățean UE poate primi îngrijire medicală în orice țară UE cu un card european de sănătate (Nadejada, 77 ani, Bulgaria).