Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că încă există șanse pentru o ieșire ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană, însă drepturile cetățenilor români care trăiesc în Regatul Unit sunt ”foarte bine asigurate și ”stăm bine” indiferent ce se va întâmpla, pentru că autoritățile de la București au avut și discuții bilaterale cu Londra pentru a avea garanții în orice scenariu.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Eu cred că avem o șansă reală, cum am spus și ieri, să obținem o ieșire ordonată a Marii Britanii. Oricum ar fi, cetățenii români sunt prima preocupare pe care o avem. Sigur, în varianta încheierii acordului, drepturile lor sunt foarte, foarte bine asigurate, dar noi am purtat multe discuții și în bilateral. Chiar eu am discutat în repetate rânduri cu doamna prim-ministru May, pentru a avea siguranța că, și în cazul unui No Deal, ajungem, în bilateral, la o înțelegere care este foarte bună pentru cetățenii noștri și, de partea cealaltă, pentru cetățenii britanici. Deci, în această chestiune, stăm bine. Sigur, varianta cea mai bună este încheierea unui acord”, a declarat Iohannis.

Iohannis a precizat că joi seara Consiliului a ajuns la o înțelegere care are două variante: în cazul în care Parlamentul de la Londra acceptă acordul, Brexitul se prelungește până pe 22 mai, în cazul în care nu se votează acordul, termenul de prelungire este doar 12 aprilie. El a susținut că astfel Marea Britanie are timp să se hotărască ce dorește, iar liderii UE au siguranța că ”lucrurile merg mai departe”.