Statul român a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul unui deţinut căruia i s-a refuzat dreptul la şcolarizare, fiind încălcat dreptul la educaţie prevăzut de Articolul 2 din Protocolul 1 la Convenție, anunță APADOR-CH. Deținutul a primit 2.000 euro despăgubiri, informează Mediafax.

InchisoareFoto: Captura ProTv

Condamnarea a fost pronunțată la 19 martie 2019.

În 2008, când avea 27 de ani, Marian Flămînzeanu a fost condamnat pentru furt și închis la Penitenciarul Rahova. Între 2007-2009 el a făcut clasele III-IV în penitenciar, iar din 2010, când a fost mutat la Penitenciarul Jilava, a făcut numeroase cereri pentru a-și continua studiile cu clasele V-VIII. Penitenciarul a avut discuții cu Inspectoratul Școlar, dar ulterior a motivat că din cauza numărului mic de deținuți eligibili, clasele nu se pot înființa.

Flămînzeanu a reclamat încălcarea dreptului la educație, în fața judecătorul delegat din penitenciar. Acesta i-a respins cererea ca nefondată, argumentând că Administrația Penitenciarelor a făcut toate demersurile, dar că nu poate să asigure un profesor pentru un singur elev. Ulterior, Flămînzeanu s-a adresat Tribunalului București care a menținut decizia judecătorului delegat.

În 2011, aflându-se încă în detenție, Marian Flămînzeanu, a reclamat încălcarea dreptului la educație și la CEDO.

"Guvernul României s-a apărat în fața Curții Europene spunând că statele au libertatea de a-și organiza sistemul de educație, și că aceasta depinde în mare măsură de nevoile și resursele comunității. În cazul de față, statul a încercat să-i ofere deținutului educația cerută, însă asigurarea unui profesor pentru trei sau cinci deținuți ar fi reprezentat o povară financiară prea mare pentru autorități", arată APADOR-CH, într-un comunicat de presă.

CEDO a admis că dreptul la educație nu este unul absolut, însă a constatat că autoritățile române nu au făcut demersuri suficiente pentru a găsi soluții în cazul Flămînzeanu.

"Curtea consideră că niciunul dintre argumentele invocate de Guvern nu este convingător, iar pe baza probelor prezentate, constată că refuzul de a-l înscrie pe reclamant în învățământul secundar nu a avut un scop legitim și proporțional. Curtea a constatat că a fost încălcat articolul 2 al Protocolului nr. 1 în acest caz", potrivit sursei citate.

Marian Flămînzeanu a primit 2.000 de euro despăgubiri morale.