Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a stârnit din nou amuzamentul jurnaliștilor în conferința de presă în care a prezentat concluziile discuțiilor privind amânarea Brexit. Întrebat dacă acel spațiu special din iad ar trebui extins pentru a face loc și parlamentarilor britanici în cazul în care aceștia nu votează un acord săptămâna viitoare, Tusk a spus: ”Potrivit Papei, iadul este încă nepopulat, asta înseamnă că este suficient loc”.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cadrul conferinței, una dintre jurnaliste a făcut trimitere la o declarație recentă a lui Donald Tusk. Președintele Consilului European declara că ”trebuie să existe un loc special în iad pentru cei care au declanșat Brexit-ul fără să aibă vreun plan”. Tusk s-a referit astfel la haosul creat de guvernul de la Londra. În contextul în care acordul premierului Theresa May a eșuat de mai multe ori să obțină votul parlamentarilor, ieșirea Regatului Unit din UE este amânată, data la care trebuia să se producă fiind 29 martie.

Astfel, întrebat dacă acum crede că acel loc special din iad ar trebui extins pentru a face loc mai multor parlamentari din Camera Comunelor, Tusk a replicat: ”Potrivit Papei, iadul este încă nepopulat. Asta înseamnă că este suficient loc...”. Declarația sa a stârnit râsetele jurnaliștilor, organizatorii spunând că acesta un moment bun pentru a pune capăt conferinței.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a intervenit și el cu un îndemn pentru politicienii britanici: ”Nu vă duceți în iad!”.

Ce au decis liderii europeni la Consiliul de la Bruxelles:

Dacă parlamentarii britanici aprobă săptămâna viitoare Acordul Brexit încheiat în noiembrie, data de Brexit va fi amânată până pe 22 mai.

În cazul unei noi respingeri a Acordului, atunci extinderea Brexit va fi până pe 12 aprilie.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxelles-ul.