Mutarea prin care PSD ar putea să blocheze candidatura lui Kovesi la Parchetul European. Mizele amânării interviurilor pentru procurorii europeni

de Mona Hera     HotNews.ro
Joi, 21 martie 2019, 17:54 Actualitate | Esenţial


Tudorel Toader
Foto: Agerpres
​Propunerile de procurori pentru Parchetul European trebuie trimise de România până în 31 martie, dar ministrul Justiției, Tudorel Toader, a amânat fără vreun argument, pentru "o dată ulterioară", interviurile candidaților, programate pentru vineri. Nici PSD nu a venit cu o explicație oficială. Opoziția, dar și magistrați din sistem spun că s-ar încerca astfel boicotarea constituirii Parchetului European. Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean crede că "este un semnal că PSD vrea retragerea României din Parchetul European". O explicație similară are și un procuror: "Cred că li se pare absurd să trimită cu mâna lor pe cineva care le poate face dosare și care a ieșit de sub controlul Inspecției Judiciare și al Secției speciale, după care eventual să îi judece și o instanță din alt stat, pe fraude cu fonduri europene".

Mutarea în sine ar putea avea ca efect și obținerea unei noi pârghii de negociere în numirea viitorului șef al Parchetului European, unde Laura Codruța Kovesi candidează împotriva unui procuror francez, mizându-se pe faptul că europenii ar putea să-și reducă susținerea pentru fosta șefă a DNA pentru a evita permanentizarea scandalurilor.


Context

Luni, senatorul PSD Șerban Nicolae declara că aderarea României la Parchetul european (EPPO) nu are acoperire constituțională. ”EPPO nu prea are acoperire constituțională în România (…) România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit”, a declarat Șerban Nicolae pentru Europa Liberă.

Miercuri, Ministerul Justiției a postat pe site că interviurile programate pentru vineri pentru selecția candidaților la funcția de procuror european au fost reprogramate "la o dată ulterioară ce urmează a fi anunțată". Nicio explicație. Propunerile de candidați trebuie trimise de România până la 31 martie. De altfel, termenul scurt este și motivul pe care îl invoca Tudorel Toader, în 19 februarie, la momentul adoptării Ordonanței de Urgență în baza căreia Ministerul Justiției a declanșat procedura de selecție a candidaților români pentru funcția de procuror european.

Joi, Ministerul Justiției a anunțat, tot pe site, că ministrul Tudorel Toader este în concediu până marți, 26 martie.

Declarația senatorului Șerban Nicolae este singura "explicație" oficială venită dinspre PSD. Off the record, reprezentanți ai PSD spun că "OUG 8 trebuie pusă în acord cu legislația românească. Nu avem prevăzut în lege ca procurorul să fie detașat pe lângă o instanță europeană".

Opoziția, dar și magistrați din sistem spun că s-ar încerca astfel boicotarea constituirii Parchetului European, la șefia căruia candidează și Laura Codruța Kovesi.

Opoziția, mai exact PNL, contestă și Ordonanța de Urgență 8 în baza căreia a fost declanșată procedura de selecție a candidaților pentru Parchetul european. Liberalii spun că aceasta are elemente de neconstituționalitate, încălcând mai multe prevederi ale Regulamentului din 2017 de înființare a Parchetului European. OUG 8 a fost trimisă de comisia juridică a Senatului la Camera Deputaților, pentru modificări.

Miza PSD - scenarii de lucru

Augustin Zegrean: Șerban Nicolae a dat semnalul de retragere a României din Parchetul European

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean crede că declarațiile senatorului Nicolae reprezintă semnalul că se vrea retragerea României din Parchetul European:
 • "Domnul Șerban Nicolae de la PSD a spus că ne-am grăbit când am aderat la Parchetul European și că ar fi trebuit să ne mai gândim. Este un semnal că vrem să ne retragem de acolo.
 • Discuția este dacă ne putem retrage, pentru că România este încă membru al Uniunii Europene, a semnat Tratatul de aderare și s-a angajat că respectă acest tratat întocmai și cu bună credință. Așa scrie în Constituție, la articolul 11. Noi fiind parte, trebuie să respectăm tratatele și legislația europeană. Este greu să ne imaginăm cum vor face să retragă România din acest tratat , dar nu imposibil. Altfel, nu are sens această poveste cu amânarea. Domnul ministru a amânat și a plecat în concediu, când termenul pentru trimiterea propunerilor este 31 martie. Nu mai are când să se întâmple.
 • Probabil că asta se urmărește, să ne retragem din EPPO și în acest fel doamna Kovesi nu va mai ajunge procuror-șef european pentru că o țară ca nu este parte în tratatul european nu își poate trimite membri. Numai țările care aderă își pot trimite procurori. Este o regulă general europeană. Dacă ne-am retras din acest tratat, noi nu mai trimitem procurori acolo, dar asta nu îndeamnă că acest parchet nu va ancheta și fraudele comise în România. Ușor-ușor îi tragem preșul de sub picioare doamnei Kovesi.
 • Pentru mine ăsta este semnalul că România vrea să se retragă. Ei vor spune că din orice tratat te poți retrage. Mă întreb dacă mai poți rămâne în Uniunea Europeană dacă vrei să pleci când nu-ți convine și participi numai la datul banilor. Suntem de acord să luăm bani europeni, dar să nu ne întrebe nimeni cum îi folosim, pentru că asta înseamnă Parchetul European. Dar este o iluzie, pentru că oricum ei vor verifica, așa cum face și OLAF. Dacă ai intrat și te retragi când vezi ce vrea să facă acel parchet, înseamnă că ai gânduri necurate".
Una dintre cerințele pentru candidații la funcția de procuror-șef european este: "Să fie cetățeni ai unuia dintre statele membre ale UE care participă la cooperarea consolidată, în temeiul Regulamentului privind EPPO".

Procuror: Li se pare absurd să trimită cu mâna lor pe cineva care le pot face dosare și care a ieșit de sub controlul lor. Parchetul European va instrumenta dosare gen Tel Drum

O explicație similară are și un procuror care a vrut să își păstreze anonimatul:
 • "Cred că li se pare absurd să trimită cu mâna lor pe cineva care le poate face dosare și care a ieșit de sub controlul Inspecției Judiciare și al Secției speciale, după care eventual să îi judece și o instanță din alt stat, pe fraude cu fonduri europene. Ei au mușcat deja din mărul ăsta, De trei ani luptă cu treaba asta.
 • Ar putea să își facă socotelile <<de ce să fac eu cu mâna mea un parchet pe care nu îl voi avea în supravegherea Inspecției Judiciare și a Secției speciale pe care le controlez>>. Procurorii pe care îi trimit în Parchetul european vor fi total independenți, vor face cercetări și vor putea merge inclusiv la alte instanțe din alte țări.
 • Parchetul European se va ocupa de dosare gen Tel Drum.
 • Miza este să nu mai fie cercetați niciodată, dar să vedem cum o fac, pentru că sunt într-un soi de capcană, riscă proceduri de infringement sau să fie dați în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că nu-și respectă obligatiile pe care și le-au asumat.
 • Regulamentul este obligatoriu și prevede că până la 31 martie România este obligată să trimită lista cu cele trei propuneri. Este un regulament la care România este parte și este obligatoriu, nu există cale de întors pe regulament. Regulamentul prevede clar un calendar, iar în momentul în care unul dintre state va da peste cap acest calendar, poate risca și sancțiuni.
 • Cei din Europa nu sunt obișnuiți să lucreze la acest mod de cartier, adică dacă te-ai angajat la ceva, ei consideră că trebuie respectat. Nu au prevăzut în Regulamentul de constituire a Parchetului european ce se întâmplă dacă unul dintre state nu trimite propuneri de candidați pentru că ei nu s-au gândit că se poate așa ceva, dar ei nu au avut de-a face cu noi. Acum se vor aștepta la orice și vor face și ei toate diligențele și vor lua măsuri după ce ne vor cunoaște îndeajuns.
 • Poate fi și o anulare a interviurilor și a procedurii, nu numai o amânare.
 • E clar că nu le-a convenit nici lista de candidați".

Senator PNL: Cea mai plauzibilă variantă - România să nu desemneze procurori în EPPO

Senatorul PNL Iulia Scântei spune că varianta cea mai plauzibilă este că PSD vrea să blocheze constituirea Colegiului EPPO, adică România să nu desemneze candidați:

"Sunt două variante de lucru - liderii PSD nu au știut conținutul OUG 8, habar nu aveau de conținut și nu au agreat că ministrul și-a pus stabilit o competență exclusivă și îi ocolește. Varianta 2, cea mai plauzibilă, este că vor să blocheze constituirea Colegiului EPPO, adică România să nu desemneze candidați. Sau e posibil să folosească acest lucru în negociere pentru a sabota numirea Laurei Codruța Kovesi la conducerea parchetului european".

Senatorul Iulia Scântei, care face parte din Comisia juridică, spune că Ordonanța 8, care luni a fost trimisă la Camera Deputaților, are mai multe probleme de neconstituționalitate, iar în cazul în care nu va fi modificată de Parlament, liberalii o vor ataca la Curtea Constituțională. Ea a formulat, de altfel, mai multe amendamente la Ordonanța 8.

Ce contestă liberalii:
 • Restrângerea expertizei magistraților candidați. Regulamentul de constituire a Parchetului european prevede că magistrații candidați trebuie să cunoască trei domenii cumulative: sistemul judiciar național, investigații financiare și cooperare internațională în materie penală. În Ordonanța 8 și în criteriile de selecție ministrul Justiției a prevăzut doar condiția de a cunoaște sistemul judiciar național.
 • Condițiile de acces la informații clasificate potrivit legii naționale pentru nivel de secrete tip UE. Ministrul Justiției a eliminat această condiție.
 • Selecția candidaților pentru funcția de procuror delegat - în OUG ministrul Justiției și-a pus competență exclusivă să facă selecția procurorilor delegați, adică a procurorilor de caz pentru infracțiuni financiare. El va face selecția și va trimite propunerile către Colegiu și procurorul-șef va propune în final numirea, dar el este cel care face selecția - un ministru politic alege procurorii pe dosare.
 • Restrângerea competențelor lingvistice ale procurorului - Regulamentul EPPO prevede că magistrații candidați trebuie să cunoască o limbă UE la nivel aprofundat și o altă limbă la nivel satisfăcător. În OUG 8 s-a restrâns doar la engleză și franceză. Poate fi un candidat care știe germană, ori nu îl poți descalifica.
 • Comisia de selecție - toate țările europene care au aderat la EPPO au pus procedura sub Consiliul judiciar, ceea ce în România ar fi Consiliul Superior al Magistraturii. În comisie este ministrul Justiției, președintele CSM și doi specialiști neidentificați desemnați de ministrul Justiției. Amendamentul PNL: Din comisia de selecţie prezidată de ministrul justiţiei să facă parte și preşedintele și vicepreședintele CSM şi doi specialişti în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală, desemnaţi de către ministrul Justiţiei.
 • Desemnarea Ministerului Justiției drept autoritate relevantă în raporturile cu EPPO, ceea ce înseamnă că cei care vor stabili competență materială și teritorială pentru procurorii delegați va fi ministrul Justiției, în loc să fie Secția pentru procurori din CSM.
Ce este EPPO

În aprilie 2017, 16 state membre au convenit să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE. Acestea au convenit să instituie un Parchet European (EPPO), utilizând procedura "cooperării consolidate". Ulterior, și alte țări au decis să se alăture, iar în prezent sunt 22 de state membre participante.

Odată ce va fi funcțional, Parchetul UE va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupția, spălarea de bani, frauda transfrontalieră în materie de TVA.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30711 vizualizari

 • +33 (41 voturi)    
  Bine (Joi, 21 martie 2019, 18:39)

  mitg [utilizator]

  De incercat pot sa incerce, norocul nostru este ca (deocamdata ...) suntem in UE si sub jurisdictia Comisiei/Curtii de Justitie, care in nici un caz nu-si vor bate capul cu trucurile buboase ale lui tu, dorele.
 • +31 (39 voturi)    
  Astia pe ce lume traiesc?? A... cea psd-ista... (Joi, 21 martie 2019, 18:45)

  LiviuX [utilizator]

  Un (alt) principiu clasic de drept spune ca ca nu e in mod explicit interzis de lege e permis. Deci faptul ca "Nu avem prevăzut în lege ca procurorul să fie detașat pe lângă o instanță europeană" nu inseamna nicidecum ca nu putem detasa un procuror, nefiind interzis. Clar?
  Astept ca mizeriile psd-iste sa sara cu minusuri fara explicatii...
  • -1 (1 vot)    
   QED (Vineri, 22 martie 2019, 13:51)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Iata si munisurile fara explicatii... Deci am zis bine!
 • -33 (49 voturi)    
  curios (Joi, 21 martie 2019, 18:45)

  Mazeta [utilizator]

  Muedia și Danemarca nu susțin Parchetul European.
  • +10 (16 voturi)    
   nici (Joi, 21 martie 2019, 19:18)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   putinul tău nu-l susține.
   O fi grav, ce zici?
  • +8 (18 voturi)    
   asa si? (Joi, 21 martie 2019, 19:35)

   taro [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   astai tot?

   Nu a mai pregatit seful tau de la Moscova ceva mai mult?
  • +10 (20 voturi)    
   Curios (Joi, 21 martie 2019, 19:59)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   E ca audienta postaca rusnaca e suficient de proasta incat sa nu stie ca Danemarca a optat impotriva pilonului JAI, iar Suedia nu s-a hotarat din motive interne ce tin de rolul procurorilor in relatie cu monarhia si ministerul justiei.

   Jetu va rog.
  • +15 (23 voturi)    
   dar nici fonduri n-au furat (Joi, 21 martie 2019, 21:05)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   in schimb sefii tai, vor ajunge in inchisoare sau in Madagascar. Poate te iau si pe tine, ca daca te lasa, nu stiu unde mai scoti bani din pupat buze maro.
  • +12 (18 voturi)    
   Curios ... (Joi, 21 martie 2019, 21:42)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   e cum de 22 de state din 28 sustin ?! Asta nu sare in ochi ?
   Suedia (Muedia ) si Danemarca nu au probleme nici cu infractiunile de drept comun, ce sa mai vorbim de marea coruptie si fraudare de fonduri , pt aceste state nu prezinta interes EPPO ,e o cheltuiala inutila, de curand Suedia a mai inchis niste puscarii, pe motiv de lipsa de "personal " . Astea sunt statele cele mai civilizate, Copenhaga e cea mai sigura capitala din lume , sunt la ani lumina de noi, despre ce vorbim aci ?!
   • +3 (5 voturi)    
    propun (Vineri, 22 martie 2019, 7:50)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui blackarrow

    exporturi masive de ”personal” adecvat pentru revigorarea pușcăriilor din țările respective.
    Așa poate vom trece balanța comercială internațională din deficitară în excedentară.
    • 0 (0 voturi)    
     S-ar putea sa ai o surpriza. (Vineri, 22 martie 2019, 11:08)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Vor da navala mai multi decat sunt acum in puscariile RO
  • +3 (5 voturi)    
   diferenta e (Vineri, 22 martie 2019, 9:07)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ca la aia justitia e independenta
   tara nu e condusa de condamnati penal
   mj nu ajuta infractorii in detrimentul magistratilor si al victimelor

   de asemenea acele tari nu-s f dornice de o uniune perfecta cu UE... spre deosebire de romania care o sa inceteze sa exista ca tara fara UE!
 • +36 (38 voturi)    
  E in concediu persoana, dar nu si functia (Joi, 21 martie 2019, 18:52)

  FMM Dragnea [utilizator]

  Daca loctiitorul nu misca actele, PE va prelua initiativa.
  Astia s-au gandit la toate, nu sunt ca la noi sa stea santierul pentru ca Dorel zace beat in sant.
  • +13 (15 voturi)    
   Imi pare rau, dar gresesti! (Joi, 21 martie 2019, 19:19)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui FMM Dragnea

   Nu zace in sant, are o saptamana libera dupa o zi de munca. Daca o fi muncit si in acea zi...
  • +6 (8 voturi)    
   Daca e p-asa (Joi, 21 martie 2019, 19:48)

   DanTeo [utilizator] i-a raspuns lui FMM Dragnea

   Ma duc eu!
 • +8 (14 voturi)    
  orice ar face nu scapa de puscarie (Joi, 21 martie 2019, 19:23)

  linarel [utilizator]

  deageaba taraganeaza si aplica smenurile avocatesti de dimbovita ca tot la puscarie ajung,............poate nu anul asta dar in 2 ani sigur
 • +5 (17 voturi)    
  sa o spunem pe sleau... (Joi, 21 martie 2019, 19:24)

  rov [utilizator]

  daca rrrusia prin acest gubern marioneta numit piezede va reusi sa-o blocheze pe Kovesi, nu mai sunt sperante pentru EUROPA, a castigat MAFIA.
 • +12 (16 voturi)    
  Ceea ce nu inteleg troglozaurii... (Joi, 21 martie 2019, 19:25)

  matache [utilizator]

  ... de PSD-isti este ca oricine ar ajunge la sefia parchetului European nici legat la ochi nu va putea sa ignore mizeriile si furtisagurile pe care le fac ei.
  Asa ca, orice ar face, de ce le e frica nu vor scapa!
 • +7 (11 voturi)    
  Constitutia (Joi, 21 martie 2019, 19:39)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Imi pare ciudata afirmatia celui mai sofer dintre senatori, devenit specialist in drept constitutional:
  ”EPPO nu prea are acoperire constituțională în România"

  Daca e asa, care sa fie solutia? Nu cumva adaptarea constitutiei tarii? Din cate stiu, suntem inca membri ai UE si regelmentarile ei au prioritate fata de cele nationale, ori?
  • 0 (2 voturi)    
   niciolae (Vineri, 22 martie 2019, 8:04)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   s-a exprimat cu ”nu prea are acoperire”, ceea ce înseamnă că de fapt are, dar nu știu pecialiștii lui pește cum să șunteze îndeplinirea obligațiilor ce le avem ca țară membră UE.
   Că dacă nu avea acoperire, țipau din toți rărunchii de la început.
 • +7 (11 voturi)    
  sa modifice regula (Joi, 21 martie 2019, 19:46)

  garmin [utilizator]

  Păi să modifice și UE regula care zice că procurorul șef trebuie să fie dintr-o țară membră EPPO: "Să fie cetățeni ai unuia dintre statele membre ale UE". punct. Să vedem atunci ce-i mai bese mintea
 • +5 (13 voturi)    
  Rudotel (Joi, 21 martie 2019, 19:47)

  trandafil [utilizator]

  mai bate un cui in sicriul psd. Sa fie primit! Ne vedem la ingropaciune,cu ocazia alegeri/referendum.
 • +11 (15 voturi)    
  Jos guvernul de tradatori. Simplu. (Joi, 21 martie 2019, 19:53)

  V. Istina [utilizator]

  Cu orice mijloace. Asta nu e guvern, e ocupatie antiromaneasca! Fiecare cetatean cu pasaport romanesc are datoria sa apere tara si sa lupte. Cu alte cuvinte, acum de pilda sa dea jos guvernul de ocupatie mafiota sustinuti de rusi!
 • +11 (15 voturi)    
  hue... (Joi, 21 martie 2019, 20:21)

  g01an [utilizator]

  ar fi o gainarie, dar nu prima nici ultima pe care o incearca. si nu vad ce ar putea obtine.

  de parca aia nu o pot angaja pe Kovesi doar ca sa arate ca nu se lasa intimidati de jocuri de culise penibile. retragerea Romaniei din programul EPPO ar fi posibila oare considerand MCV? nu cred ca putem face la fel ca ungurii si polonezii, vedem. dar chiar si daca ar fi posibil, tot ar fi utila numirea lui Kovesi din rationamente politice. se va gasi ulterior o metoda prin care tarile din est sa fie "incluse" in program daca mai vor bani europeni mai ales. dar mai intai de toate, trebuie pusa in functiune institutia.
 • +11 (15 voturi)    
  PSD (Joi, 21 martie 2019, 20:23)

  florinos [utilizator]

  Parca PSD spunea ca nu o urăște pe Kovesi, acum este deja hăituire.
 • +18 (26 voturi)    
  E o prostie ! (Joi, 21 martie 2019, 21:03)

  Susufler0 [utilizator]

  Parchetul European se infiinteaza si fara Romania iar candidatura lui Kovesi este personala ( daca va fi aleasa va fi aleasa intuitu personae iar nu pe criteriu national !
  • +2 (4 voturi)    
   în privinnța (Vineri, 22 martie 2019, 8:10)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Codruței, cred că știe și ciordache și niciolae și niciolicea (numai juriști de prima mână) că nu se pot atinge (eventual doar s-o șicaneze cu anchete penibile).
   Durerea lor este însă obligația de a face propuneri de procurori pentru Parchetul UE. P-asta nu știu cum s-o șunteze și d-asta au aruncat cu ”nu prea are acoperire ...”.
 • +7 (15 voturi)    
  pesedistii cu minte scurta pana la... (Vineri, 22 martie 2019, 0:13)

  Lucky1 [utilizator]

  ...genunchiul broastei, isi inchipuie ca pot fenta liderii Uniunii Europene cum ii fenteaza pe alegatorii lor - asa numitul "popor pesedist", cu cate un mititel, o bere sau alte prostii?
  Fiecareactiune a lor va declansa o reactiune in mecanismele UE astfel ca , in final, Romania va fi privata de fonduri pentru dezvoltare, de acces la capital, etc. Cum cred ei ca Europa va mai da bani Romaniei daca nu va dispune de un mecanism de control asupra fondurilor acordate, inclusiv o legislatie care sa pedepseasca fentosii ca dragnea sau altii ca el?
  Pot ei sa retraga Romania din programul EPPO dar asta va avea repercursiuni mult mai grave, din nefericire si asupra poporului.
 • +4 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 martie 2019, 7:07)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  romania (Vineri, 22 martie 2019, 9:05)

  liviu_ [utilizator]

  isi joaca viitorl in aceste momente...
  si este foarte aproape sa piarda!

  1 - o tara care este aproape sinonima cu o coruptie generalizata nu o sa mai fie DELOC atractiva pt UE
  2 - o sa urmeze masuri f dure impotriva romaniei
  3 - o sa urmeze procese inmpotriva romaniei

  probabil psd vrea sa amane dezastrul pana pleaca de la guvernare si apoi isi rup altii gatu! (evident vor si sa-si rezolve problemele penale pana atunci)

  una peste alta no si NUMAI noi suntem de vina pt dezastrul din tara asta! Votam fara sa gandim si asta se vede!

  astea fiind spuse, nu cred ca or sa afecteze negocierile. Dimpotriva e osibil ca Kivesi sa aiba si mai multa sustinere careactie impotriva piedicilor clare (care dovedesc inca odata ca dosarele sunt politice) si impotriva coruptiei infioratoare din tara asta!
  • 0 (0 voturi)    
   Presedintele de ce tace? (Vineri, 22 martie 2019, 21:12)

   URD [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Este de acord sa NU facem parte din Parchetul European, sa nu judece pe borfasii nostrii aceasta institutie europeana?.
   Ministru justitiei a fost trimis in concediu ca sa nu faca propunerea procurorului Romaniei pentru EPPO dar sa pregateasca OUG pentru a scapa acesti borfasi de puscarie.
   Daca PSD-ul castiga si urmatoarele alegeri parlamentare sigur va urma un ROEXSIT.
 • +2 (4 voturi)    
  Nu cred că trebuie să mai fim reținuți (Vineri, 22 martie 2019, 9:47)

  Rescator [utilizator]

  in a ne exprima punctul de vedere față de acțiunile
  trădătoare ale Mafiei Roșii,Cupola Ciumei Roșii.
  Acești bolșevici superbogați de rit stalinist ne-au vândut Rusiei pe 30 de copeici.Trebuie opriți prin
  toate mijloacele,dacă vrem să mai existe România!
 • +1 (1 vot)    
  PSD!!! (Sâmbătă, 23 martie 2019, 11:39)

  meteor [utilizator]

  dar psd stie cat va pierde cu aceste ""nenorociri""!!!ma intreb de ce tariceanu nu ia masuri deoarece "tudorica""este de_al lui si...multi vor sanctiona alde!!!!asa ca ...alegatorii vor vota psd dar...nici alde!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by