​Senatorul Florin Câțu acuză, de două zile, Guvernul controlat de Liviu Dragnea de înțelegeri cu rușii, trădând interesele economice ale României. Cele mai multe acuzații se îndreaptă asupra ministrului finanțelor Eugen Teodorovici, despre care Câțu se întreabă dacă este spion rus. Câțu susține că vehiculul financiar prin care Rusia ar urma să obțină control asupra unor zone economice din România este Banca Internațională de Investiții (BII), care acum are sediul la Moscova și în conducerea căreia a fost numit Teodorovici, în luna noiembrie, la doar o zi după o întâlnire cu președintele instituției. Apoi a plecat în Cuba, după o escală la Moscova, unde ar fi promis că BII va fi principalul finanțator și partener al controversatului Fond Suveran.

HotNews.roFoto: Hotnews

Câțu mai spune că imediat după ce s-a întors din Cuba, a fost aprobată celebra OUG 114, care a bulversat întreg mediul de afaceri. Despre aceste lucruri, senatorul PNL a scris și miercuri, și joi

Reamintim că la începutul lunii decembrie, Eugen Teodorovici a fost în Cuba, lucru pe care l-a recunoscut și el după ce apăruseră informații pe Realitatea TV. imediat după ce a participat la ceremoniile de la Focșani dedicate Zilei Naționale, Eugen Teodorovici și Sorina Pintea au plecat în Cuba, pe ruta București - Moscova - Havana. După câteva zile de la aceste dezvăluiri, Teodorovici a spus la Antena 3 că a efectuat o vizită în Cuba, împreună cu Sorina Pintea, dar spune a avut mandat din partea primului ministru.

Întrebat de ce a făcut escală în Moscova, înainte de a ajunge în Cuba, Teodorovici a răspuns: „asta a fost ruta de zbor”. Teodorovici a susținut că, în cadrul vizitei în Cuba, a avut întâlniri cu vicepreședintele țării, cu ministrul Finanțelor și cu ministrul Sănătății, pentru a discuta despre „datoria istorică a Cubei” și relansarea relațiilor comerciale, precum și chestiuni legate de cooperarea în domeniul medical, potrivit acestuia.

Florin Câșu susține că Eugen Teodorovici s-a întâlnit, pe 14 noiembrie 2018, cu președintele Băncii Internaționale de Investiții. Banca are sediul la Moscova, statele membre fiind Rusia, România, Bulgaria, Vietnam, Cuba, Mongolia, Ungaria, Cehia și Slovacia. În 2018, prin lege, s-a decis ca România să-și crească participația la capitalul băncii de la 5,9% la 7%, prin majorarea contribuției cu 4 milioane de euro. Potrivit lui Câțu, a doua zi după această întâlnire, Guvernul a hotărât numirea lui Teodorovici în funcția de guvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții. La acea întâlnire s-ar fi discutat și mutarea sediului băncii la Budapesta.

După aceea, cei din conducerea băncii s-au întâlnit la începutul lunii decembrie în Cuba, în stațiunea Varadero, potrivit lui Câțu. Eugen Teodorovici s-a dus în Cuba, după o escală la Moscova. Acolo, ar fi promis că Banca va fi principalul partener și finanțator al Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. La scurt timp după întâlnirea de la Moscova, a fost aprobată pe neașteptate OUG 114.

Vezi aici postarea de joi a senatorului Câțu:

Vezi aici postarea de miercuri a senatorului Câțu: