Interviurile programate vineri pentru selecția candidaților la funcția de procuror european au fost reprogramate "la o dată ulterioară", a anunțat Ministerul Justiției. Anunțul are loc în contextul în care senatorul PSD Șerban Nicolae declara că aderarea României la Parchetul european "nu are acoperire constituțională" și "ne-am cam grăbit". La momentul adoptării Ordonanței de Urgență în baza căreia Ministerul Justiției a declanșat procedura de selecție a candidaților români pentru funcția de procuror european, Tudorel Toader susținea că OUG se justifică prin termenul scurt - 31 martie - până la care România trebuie să trimită propunerile la Bruxelles.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vă aducem la cunoștință faptul că interviul programat pentru data de 22 martie 2019 pentru selecția candidaților desemnați în numele României pentru funcția de procuror european va fi reprogramat la o dată ulterioară ce urmează a fi anunțată pe pagina de internet a Ministerului Justiției", este anunțul postat pe site de Ministerul Justiției.

Instituția nu precizează motivele acestei decizii.

Anunțul are loc la o zi după ce Comisia juridică a Senatului a decis ca Ordonanța de urgență 8, care reglementează nominalizarea din partea României a candidaților pentru funcția de procuror european, să fie trimisă Camerei Deputaților, pentru a o dezbate în calitate de primă cameră sesizată, astfel încât Senatul să fie cameră decizională. Decizia a fost luată la propunerea senatorilor PSD Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae.

De altfel, senatorul Șerban Nicolae declara, luni, că aderarea României la Parchetul european nu are acoperire constituțională. ”EPPO (Parchetul european - n.r.) nu prea are acoperire constituțională în România (…) România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit”, a declarat Șerban Nicoale pentru Europa Liberă.

După decizia de marți din Comisia juridică, senatorul PNL Iulia Scântei a acuzat Guvernul că vrea să boicoteze constituirea Parchetului european, nefăcând nicio propunere la Bruxelles.

Guvernul a adoptat în 19 februarie Ordonanța de Urgență 8 în baza căreia Ministerul Justiției a declanșat imediat procedura de selecție a candidaților români pentru funcția de procuror european.

La acel moment, Tudorel Toader susținea că OUG se justifică prin termenul scurt - 31 martie - până la care România trebuie să trimită propunerile la Bruxelles. "Ordonanța de urgență pe care Guvernul a adoptat-o astăzi nu se referă la procurorul șef european, pentru că în privința alegerii procurorului șef european există o altă procedură, un alt regulament și procedura este în curs de derulare. România trebuie să desemneze trei candidați pentru funcția de procuror european", explica ministrul Justiției.

OUG 8 prevede că poate fi desemnată candidat în numele României pentru funcţia de procuror european persoana care este cetăţean român, cu domiciliul în România, este procuror sau judecător cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de minimum 15 ani, este procuror cu grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau judecător cu grad profesional de curte de apel, are experienţă practică relevantă în sistemul judiciar românesc, cunoaşte la un nivel tehnic avansat limba engleză sau franceză (cunoaşterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulaţie internaţională reprezintă un avantaj).

În urma susţinerii interviului, comisia condusă de Tudorel Toader ar trebui să selecteze trei candidaţi, iar propunerile să fie înaintate Consiliului Uniunii Europene.

Cine sunt candidații

Ministerul Justiției a publicat, în 15 martie, lista procurorilor care și-au depus candidatura pentru funcția de procuror al Parchetului European din partea României, între aceștia numărându-se Marius Bulancea de la DNA, fost consilier al Laurei Codruța Kovesi, Daniel Horodniceanu, fost șef DIICOT și Cătălin Borcoman, șeful DIICOT Brașov.

Procurorul Cătălin Borcoman este șeful DIICOT Brașov, fiind la al doilea mandat la șefia instituției. El conduce Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Braşov din anul 2012. Anterior (2009), el a fost adjunct al procurorului şef al DIICOT de la acea vreme, Codruţ Olaru. Din 2007, el a fost consilier al procurorului general de la acea vreme Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul Marius Bulancea este şef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA (Secția a II-a). Marius Bulancea a fost consilier al procurorului-șef al DNA Laura Codruța Kovesi. Unul dintre dosarele la care a lucrat Marius Bulancea este "Gala Bute", în care a fost condamnată Elena Udrea. De asemenea, el instrumentează cel mai nou dosar în care este vizat Călin Popescu Tăriceanu, acuzat că, în mod indirect, în perioada 2007-2008, a primit mită aproape 800.000 de dolari de la reprezentanții companiei austriece Fujitsu-Siemens, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie.

Daniel Horodniceanu a fost șef al DIICOT.

Laura Ecedi Stoisavlevici este procuror la DIICOT și membru în Consiliul de conducere al Școlii Nationale de Grefieri, iar Elena Hach este procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Viitorul procuror european va activa în subordinea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează Laura Codruţa Kovesi. Procedura pentru ocuparea funcției de șef al Parchetului European este în plină desfășurare.