Comisia de la Veneția va emite în 19 iunie o opinie privind contestata Ordonanță 7 de modificare a legilor justiției, care a generat proteste în stradă ale magistraților.

Protest magistratiFoto: Hotnews

Potrivit site-ului instituției, Comisia de la Veneția va emite în 19 iunie opinia privind OUG 7, la solicitarea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a fost sesizată de Partid Național Liberal privind noile modificări aduse legilor justiției prin Ordonanța 7.

Liberalii au semnalat în scrisoarea către APCE modificările aduse sistemului judiciar din România prin adoptarea celor trei ordonanțe OUG 92/2018, OUG 90/2018 și OUG 7/2019 și atrag atenția asupra protestelor fără precedent ale magistraților generate de de Ordonanța 7.

"Urmare a apariției OUG 7/2019, în ultimele zile în România se înregistrează proteste ale magistraților fără precedent. Ele au fost generate de noile prevederi care transformă SIIJ (Secția pentru anchetarea magistraților - n.r.), în mare măsură, într-un parchet de sine stătător, ceea ce generează temeri privind un efect intimidant asupra magistraților", arătau liberalii.

Controversata Ordonanță 7 a fost modificată prin OUG 12, în 7 martie, însă magistrații s-au declarat în continuare nemulțumiți și au anunțat că vor continua protestele, în condițiile în care au rămas neschimbate prevederile privind Secția pentru anchetarea magistraților, care iese din subordinea procurorului general și primește puteri sporite. Parchetul General, DNA și DIICOT, dar și opoziția i-au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională, spunând, printre altele, că înființarea acestei secții arată o "o abordare punitivă față de întreg sistemul judiciar".