Judecătorii de la curtea de apel a ONU l-au condamnat pe fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic la închisoare pe viață pentru genocid, transmite Reuters.

Radovan KaradzicFoto: Flickr

Judecătorii Curții de la Haga au menținut decizia de condamnare pentru genocid dată de prima instanță pentru masacrul de la Srebenica ce a avut loc în 1995, în timpul războiului Bosnia.

Ei au considerat însă că sentința de 40 de ani de închisoare dată de prima instanță este prea mică pentru gravitatea faptelor și au înlocuit-o cu închisoare pe viață.

În 2016, Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPII) l-a găsit vinovat şi l-a condamnat la 40 de ani de închisoare. Fostul preşedinte al entităţii sârbe a ţării, Republica Srpska, a fost acuzat mai ales pentru implicare în masacrul de la Srebrenica şi în asediul oraşului Sarajevo, precum şi în deplasarea populaţiei pe baze etnice.

După moartea fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic, în timpul procesului său, acum Karadzic este cel mai înalt oficial care trebuie să dea socoteală pentru acest război, care a făcut peste 100.000 de morţi şi 2.2 milioane de persoane strămutate între 1992 şi 1995. Considerat încă un "erou" de mulţi dintre ai săi, el a făcut apel cu privire la 50 de puncte din actul său de condamnare.

Acuzarea, care a cerut închisoare pe viaţă, a făcut apel şi la verdictul din prima instanţă, pe care îl consideră prea indulgent. În verdictul său, TPII a considerat că acuzatul, care "a pus bazele structurilor militare, politice şi guvernamentale" ale sârbilor din Bosniaci, a încercat să dividă ţara. El a fost găsit vinovat de genocid pentru uciderea a aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebrenica, în iulie 1995, cel mai grav masacru comis în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.