La ora 11.00 a început prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliului Uniunii Europene pentru desemnarea primului procuror-șef al UE, competiție în care se află și fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi. Eurodeputatul Siegfried Mureșan spune că Parlamentul, care susține candidatura Laurei Kovesi, are mai multe șanse de câștig în această negociere și explică de ce.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Siegfried Mureșan spune că în timpul negocierii Bugetului UE a reprezentat Parlamentul la numeroase runde de negocieri cu Consiliul de Miniștri ai UE și, din experiența acestor întâlniri, poziția PE, care susține candidatura Laurei Codruța Kovesi, are mai multe șanse de câștig în această negociere.

Argumentele europarlamentarului:

  • "Parlamentul European are o poziție extrem de fermă, stabilită ca urmare a unei audieri publice și a două runde de vot democratice și transparente. Consiliul are o poziție slabă deoarece nu are o asumare politică, ci doar un vot orientativ, dat la nivel tehnic. Parlamentul va fi extrem de ferm în a-și afirma poziția, iar poziția este clară: Laura-Codruța Kövesi este singurul nostru candidat pentru poziția de procuror-șef european.
  • Cum se vor termina aceste negocieri: în foarte multe negocieri între Parlament și Consiliu, la finalul procesului, Parlamentul are câștig de cauză. Cel mai bun exemplu este următorul: când eu am negociat întreg bugetul Uniunii Europene, Comisia Europeană propusese un proiect de buget pe care Consiliul a vrut să-l reducă și Parlamentul a vrut să îl crească. Rezultatul final a fost un buget mai mare decât ceea ce a propus Comisia, mult mai apropiat de ceea ca vrut Parlamentul decât de ce a vrut Consiliul.
  • Un alt exemplu a fost negocierea pentru obținerea fondurilor pentru fermierii români afectați de pestă porcină africană. Comisia Europeană nu propusese niciun ban pentru sprijinirea fermierilor în Bugetul UE 2019. Eu am cerut în Parlamentul European fonduri pentru fermierii români în buget, în timp ce Consiliul, inclusiv ministrul Teodorovici au vrut un buget cu tăieri la liniile bugetare de unde puteau fi ajutați fermierii. Rezultatul a fost că m-am impus, Parlamentul a câștigat, Consiliul a pierdut și s-au alocat fonduri pentru fermierii români".

Calendarul de negociere propus de echipa Consiliului:

Miercuri (11,00, ora României)

Joi, 4 aprilie (11,00 - 12,00)

Miercuri 10 aprilie (9,30 - 10,30)

Fosta șefă a DNA Kovesi a câștigat votul în Comisiile LIBE și CONT din Parlamentul European pentru șefia Parchetului European. Ea a obținut cele mai multe voturi, urmată de candidatul Franței, Jean-François Bohnert și cel german, Andrés Ritter. Acesta este mandatul cu care Parlamentul European negociază cu Consiliul UE cine va fi viitorul șef al Parchetului European.

Potrivit procedurilor, în cazul în care Parlamentul European desemnează un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER - ceea ce s-a întâmplat - se va trece la negocieri între cele două instituții și apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.

De partea cealaltă, Consiliul COREPER (ambasadorii la UE ai celor 22 de state) au optat la șefia EPPO pentru procurorul Jean-Francois Bohnert (Franța). Acesta a primit 50 de puncte, pe un vot indicativ în Consiliul COREPER. Laura Kovesi (România) și Andres Ritter (Germania) au luat câte 29 de voturi la acel vot indicativ, în 20 februarie.

Surse diplomatice apropiate negociatorilor din partea statelor UE au declarat, pentru HotNews.ro, că numirea unui procuror-șef european ar trebui să se facă destul de repede, pentru ca acesta să poată organiza activitatea viitorului Parchet European (EPPO) care să funcționeze din noiembrie 2020.