Primăvara astronomică, pentru toată emisfera nordică, începe astăzi, odată cu echinocţiul de primăvară, iar în emisfera sudică a Pământului, fenomenul fiind invers, marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura câte șase luni. Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții va fi în scădere, până în 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

echinoctiulFoto: Hotnews

În România, echinocţiul de primăvară se va produce la ora 23.58 (ora Bucureştiului), potrivit astronomilor de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

La momentul echinocțiului de primăvăra Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mițcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Acest lucru este valabil doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, care vor dura câte 6 luni.

Când se schimbă ora

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din martie, în noaptea de 30 spre 31 martie, când ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore când este ora de iarnă).

Comisia Europeană a propus să fie eliminată schimbarea orei în funcție de anotimp în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide odată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă, dar o decizie nu a fost încă luată. Fiecare stat membru trebuie să decidă până în aprilie dacă vor să adopte ora de vară sau ora de iarnă.