Președintele Klaus Iohannis spune că magistrații care au ieșit să protesteze în stradă au făcut-o din disperare pentru că este un atac nemaivăzut asupra independenței justiției și că s-a încercat intimidarea lor, dar că nu s-a reușit. "Bine au făcut că au ieșit și judecătorii, și procurorii ca să atragă atenția că este extrem de grav", a afirmat șeful statului.

Protest magistratiFoto: Hotnews

Prezent la dezbaterea "Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă", Klaus Iohannis a fost întrebat de un reprezentant al comunității Declic despre protestele magistraților, despre încercările conducerilor unor instanțe de a-i împiedica să protesteze și dacă consideră că acestea le vor putea închide gura.

"Nu vor reuși, nu se mai reușește demult în România cu așa ceva. Vă amintesc doar de momentul 10 august - oameni care au protestat pașnic pentru o Românie mai bună și o acțiune disproporționată a instituțiilor statului, care au făcut România de minune. De atunci, în toate rapoartele despre drepturile omului suntem citați la capitolul așa nu", a declarat președintele.

El a spus că magistrații au răbdat, au tăcut, iar acum paharul s-a umplut și au tot respectul și admirația sa pentru că au ieșit să protesteze.

"Bine au făcut că au ieșit și judecătorii, și procurorii ca să atragă atenția că este extrem de grav, este un atac neimavăzut asupra independenței justiției. Și faprul că unii cu funcții de conducere au fost puși să se declare împotriva acestor proteste, mi se pare irelevant, mai bine tăceau. Deci bine fac magistrații că au ieșit și politicienii ar trebui să ia seama la ce se întâmplă. Au ieșit din disperare și vor să-și arate acesta disperare și noi o înțelegem", a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă se încearcă o intimidare a magistraților, Iohannis a spus că s-a încercat, dar nu s-a reușit și că "ar fi culmea să fie intimidabili magistrații".

"Eu cred că justiția este independentă, iar magistrații sunt oameni foarte serioși și foarte bine pregătiți și tocmai de aceea o clică politică aflată acum la putere încearcă să își subjuge justiția", a adăugat Iohannis.