O primă rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliului Uniunii Europene cu privire la desemnarea procurorului-șef al UE va avea loc miercuri, potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan. Liberalul mai notează că Parlamentul European, care o susține pe Laura Codruța Kovesi, intră în negocieri cu o ”poziție puternică” în raport cu Consiliul UE.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

”Poziția Parlamentului European este puternică și foarte clară: candidatul român, doamna Laura-Codruța Kövesi, este candidatul Parlamentului European. Ea este singurul nostru candidat. Echipa de negociatori a Parlamentului European are un mandat clar și fără spațiu de manevră: să apere candidatul care a câștigat în Parlament și să se impună în negocierile cu Consiliul”, scrie Mureșan pe Facebook.

El explică faptul că Parlamentul European a avut o audiere publică, urmărită de sute de mii de cetățeni, și două voturi în comisiile de specialitate, ambele câștigate de Kovesi, în detrimentul celorlați doi candidați din Franța și Germania. În Consiliu, a avut loc doar un vot de probă, la nivel tehnic, în favoarea francezului Jean-François Bohnert.

”Cerem Consiliului să țină cont de evaluarea comisiei de experți independenți europeni, precum și de audierea și votul din două comisii de specialitate ale Parlamentului European și să confirme cât mai rapid desemnarea doamnei Kövesi drept procuror-șef european. Este necesară o decizie fără întârziere pentru ca noul procuror-șef să poată începe rapid construcția acestei noi instituții care trebuie să devină funcțională până la finalul anului 2020”, conchide purtătorul de cuvânt al PPE.

Laura Codruța Kovesi a câștigat votul în Comisiile LIBE și CONT din Parlamentul European pentru șefia Parchetului European. Fosta șefă a DNA a obținut cele mai multe voturi, urmată de candidatul Franței, Jean-François Bohnert și cel german, Andrés Ritter. Acesta este mandatul cu care Parlamentul European va merge să negocieze cu Consiliul UE cine va fi viitorul șef al Parchetului European.

Potrivit procedurilor, în cazul în care Parlamentul European desemnează un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER - ceea ce s-a întâmplat miercuri - se va trece la negocieri între cele două instituții și apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.

De partea cealaltă, Consiliul COREPER (ambasadorii la UE ai celor 22 de state) au optat la șefia EPPO pentru procurorul Jean-Francois Bohnert (Franța). Acesta a primit 50 de puncte, pe un vot indicativ în Consiliul COREPER. Laura Kovesi (România) și Andres Ritter (Germania) au luat câte 29 de voturi la acel vot indicativ, în 20 februarie.

Surse diplomatice apropiate negociatorilor din partea statelor UE au declarat, pentru HotNews.ro, că numirea unui procuror-șef european ar trebui să se facă destul de repede, pentru ca acesta să poată organiza activitatea viitorului Parchet European (EPPO) care să funcționeze din noiembrie 2020.