Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, referitor la candidatura lui Augustin Lazăr pentru un nou mandat la șefia Parchetului General, că "fiecare are o părere bună despre sine" și că "orice procuror are voie să se înscrie". Pe de altă parte, Augustin Lazăr spune că acesta nu trebuie să țină cont de ”sentimente" în ceea ce privește propunerea unui nou procuror general, ci de competențe și capacitate de a conduce eficient o instituție.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

"Exprimă dorința domniei sale de a continua ceea ce a făcut până în prezent. Fiecare are o părere bună despre sine și dânsul e îndreptățit la aceeași atitudine. Prin urmare, eu am declarat și ieri - orice procuror care îndeplinește condițiile legii are dreptul să se înscrie. Eu voi fi în comisia de selecție care face propunerea către CSM și, mai departe, către președinte, mă voi opri acolo. Întrebați-l pe el, nu-mi cereți mie să-mi exprim poziția înainte de interviu", a declarat Tudorel Toader, întrebat despre candidatura lui Augustin Lazăr, pe care a încercat fără succes să îl revoce de la conducerea Parchetului General.

Toader a fost întrebat de jurnaliști dacă mai sunt și alte candidaturi pentru funcția de procuror general, spunând că până luni, la ora 12.00, nu își depusese nimeni dosarul.

Întrebat despre procesul în care Lazăr contestă în contencios administrativ revocarea sa din funcția de procuror general al României și cum crede că se va termina acest proces, ministrul a comentat sec: "În spiritul statului de drept". ​

De asemenea, chestionat referitor la o fotografie care înfățișa un apus și pe care a postat-o pe Facebook luni, după ce Augustin Lazăr şi-a anunţat candidatura, ministrul a afirmat: "Nicio asemănare nu este tot timpul întâmplătoare".

La rândul său, Augustin Lazăr a declarat că va candida pentru un nou mandat pentru că este nevoie de stabilitate și continuitate, iar ministrul Justiției, care a încercat revocarea sa din funcție, nu ar trebui să țină cont de ”sentimente” în luarea unei decizii.

”Nu ar trebui să discutăm despre sentimente, ci despre capacitatea de a conduce eficient o instituție și nimeni nu ar trebui să pună mai presus sentimentele decât interesele de a avea la vârf oameni experimentați, care pot conduce eficient instituții”, a comentat Augustin Lazăr. ”Doresc să răspund așteptărilor colegilor procurori, care vor o insistuție cu stabilitate și continuitate, în care să poată lucra în cadru legal, liniștiți”, a completat el .

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat luni că va candida pentru un nou mandat, spunând că astfel răspunde așteptărilor procurorilor, care "consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public".

După ce a încercat fără succes revocarea din funcție a lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a declanșat săptămâna trecută procedura de numire a unui nou procuror general.