Jandarmii au încercat să îi împiedice pe magistrați să protesteze luni seară pe treptele Palatului de Justiție, invocând un ordin al conducerii Curții de Apel București. Unul dintre jandarmii mobilizați acolo a spus, întrebat de Rezistența TV, că magistrații nu pot protesta pentru că "este spațiul juridic al instituției", iar reprezentanții Curții de Apel București "vor să se delimiteze". O judecătoare a rămas însă tot timpul pe treptele instituției, iar în cele din urmă ei i s-au alăturat și ceilalți judecători și procurori, care se mutaseră în colțul din stânga al clădirii.

Protest magistratiFoto: Captura Facebook

Luni seară, de la ora 18.00, mai mulți judecători și procurori s-au adunat din nou pe treptele Palatului de Justiție din București, pentru a protesta față de modificarea legilor justiției și față de Ordonanța 7, de modificare a acestora. Ei au fost împiedicați însă de jandarmi, care le-au transmis magistraților că nu pot protesta pe treptele instanței, invocând dispoziții ale conducerii Curții de Apel București.

"E spațiul juridic al instituției. Instituția vrea să se disocieze și să facă în altă parte", a spus unul dintre jandarmi, întrebat de Rezistența TV de ce îi împiedică pe magistrați să protesteze.

Magistrații s-au mutat apoi la colțul clădirii, discutând ce să facă, iar pe treptele Palatului de Justiției a rămas în continuare să protesteze o singură judecătoare - Andreea Sârbu, de la Judecătoria Sectorului 1.

"Cred că oricine vrea sa protesteze trebuie să aibă dreptul să o facă. (...) Îmi doresc o revizuire a legilor justiției, care încalcă independența justiției. Lăsând la o parte ordonanțele, care evident că ne încalcă independența, nici cele trei legi ale justiției nu respectă statul de drept", a declarat judecătoarea, potrivit imaginilor postate pe Facebook de Rezistența TV.

Întrebată despre faptul că magistrații au fost împiedicați să protesteze, ea a afirmat: "Președintele Curții de Apel București ne interzice să stăm pe treptele Curții (...) am înțeles că există un ordin, pe care nu l-am văzut (...) Dreptul la libera exprimare nu ni-l poate interzice nimeni. Este un drept pe care îl avem și noi, magistrații, ca orice cetățean".

După un timp, lângă ea au venit și ceilalți magistrați care se mutaseră în colțul din stânga al clădirii.

"Este un protest tăcut al colegilor judecători și procurori. Este public ce cerem în legătură cu legile justiției și cu modalitatea în care se întâmplă modificările legislative în această perioadă. Dialogul cu celelalte puteri ale statului ar trebui, la acest moment, să fie în sensul păstrării principiului echilibrului și transparenței. Toate solicitările judecătorilor și procurorilor sunt publice prin intermediul asociațiilor sau demersuri personale”, a declarat, potrivit Mediafax, procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este vizat Liviu Dragnea.

La protest au luat parte mai puțin de 20 de magistrați.