Un agent de la Penitenciarul Bacău este cercetat de procurori pentru săvârşirea mai multor fapte de trafic de influenţă şi luare de mită după ce ar fi pretins de la mai mulţi deţinuţi diverse bunuri sau sume de bani pentru a le facilita permisii sau pentru a înlesni introducerea unor bunuri interzise în penitenciar, relatează Agerpres.

Angajat din penitenciareFoto: FSANP

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, remis, luni, AGERPRES, agentul şi concubina acestuia, care l-a ajutat în comiterea unora dintre fapte, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

Anchetatorii susţin că, în luna martie 2018, agentul a promis rudei unei persoane private de libertate că va interveni pe lângă membrii comisiei întrunite la Penitenciarului Bacău, care urmau să analizeze dosarul privind un incident provocat de respectivul arestat, cu scopul de a obţine o decizie favorabilă acestuia. Agentul a solicitat în acest sens suma de 200 euro, banii fiind predaţi de către ruda arestatului pe data de 5 aprilie 2018 în scara blocului unde locuieşte agentul.

"Referitor la cele două infracţiuni de luare de mită, s-au reţinut că în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în luna ianuarie 2019 inculpatul a solicitat, în mod direct, de la o altă persoană privată de libertate, care desfăşoară activităţi lucrative la sectorul deservire, aflat sub controlul inculpatului, să îi achiziţioneze şi să îi ofere un cuptor cu microunde, bunul fiind primit de inculpat la data de 19.01.2019, în zona autogării Massaro din municipiul Bacău, de la o rudă a persoanei private de libertate. De asemenea, inculpatul a mai pretins suma de 600 euro pentru a o propune pe persoana privată de libertate menţionată anterior, pentru acordarea unei permisii de 3 zile (preţul cerut fiind de 200 euro pentru fiecare zi de permisie), propunerea fiind efectuată la începutul lunii februarie 2019", se arată în comunicatul de presă.

Banii au fost primiţi de agent prin intermediul concubinei sale, pe data de 22 februarie, de la o rudă a persoanei private de libertate, în faţa scării blocului unde locuieşte agentul, spun procurorii.

Anchetatorii mai precizează că, în luna decembrie 2018, agentul a solicitat, în mod direct, de la o altă persoană privată de libertate, care desfăşoară activităţi lucrative la sectorul deservire aflat sub controlul său, să îi ofere o cantitate de băuturi alcoolice. Bunurile au fost primite pe 30 decembrie 2018 prin intermediul unui martor în imobilului unde locuiesc părinţii concubinei agentului.

"Începând cu luna ianuarie 2019, inculpatul a pretins de la aceeaşi persoană privată de libertate suma de 200 euro pentru 24 ore de permisie, propunerea fiind efectuată la începutul lunii martie 2019 pentru 5 zile de permisie, suma totală solicitată fiind de 1000 euro. Totodată, a mai solicitat de la aceeaşi persoană suma de 1000 euro pentru introducerea unui telefon mobil în Penitenciarul Bacău, banii urmând a fi primiţi de inculpat prin intermediul unui martor la data de 16 martie 2019", mai precizează comunicatul.

Agentul a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 2.000 euro şi telefonul mobil, fiind reţinut pentru 24 de ore şi apoi arestat preventiv pentru 30 de zile.

Concubina acestuia este acuzată că, pe 22 februarie, a primit 600 euro de la ruda unui arestat căruia agentul de penitenciar îi solicitase banii cu scopul de a o propune pentru recompensa de trei zile de permisie.

Anchetatorii au efectuat percheziţii domiciliare şi au găsit sume importante de bani şi produse de igienă (detergenţi, săpunuri, lame de ras), care ar fi fost achiziţionate de către persoane private de libertate de la magazinul penitenciarului.