UPDATE Senatul a respins legalizarea parteneriatului civil. Accept: Senatul încalcă Constituția României și decizia CCR / Mozaiq: Peste 400.000 de cupluri necăsătorite nu beneficiază de niciun fel protecție

de N.O.     HotNews.ro
Luni, 18 martie 2019, 18:00 Actualitate | Esenţial


Cuplu gay
Foto: travis.af.mil
Senatul a respins luni reglementarea parteneriatului civil, respingând două propuneri legislative menite să asigure protecția vieții de familie pentru cuplurile heterosexuale și homosexuale în materia asigurărilor de sănătate, asigurărilor sociale, proprietății comune și moștenirii legale, a anunțat Asociația Accept. Mozaiq a catalogat votul dat astăzi de majoritatea senatorilor ca fiind ”unul rușinos” și susține că politicienii nu au înțeles semnalul dat de cetățeni la referendumul din octombrie 2018, privind modificarea Constituției.

„Acest vot constituie nu numai o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului, dar și a Constituției României. Încă din 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Oliari împotriva Italiei că toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv România, au obligația pozitivă să stabilească o formă de protecție pentru familiile bazate pe cupluri de același sex, înregistrare care să asigure drepturi patrimoniale, sociale și fiscale similare cu cele ale cuplurilor heterosexuale căsătorite. Mai mult, Curtea Constituțională a României a decis în iulie anul trecut în cauza Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT contra Inspectoratul Român pentru Imigrări și Ministerul Afacerilor Interne că familiile bazate pe cupluri de același sex au dreptul la viață de familie garantat prin Constituție,” a declarat Romanița Iordache, Co-președintă a Asociației ACCEPT și expert jurist în domeniul nediscriminării.

Reamintim că, pe 18 iulie 2018, CCR a concluzionat că relaţia pe care o are un cuplu format din persoane de acelaşi sex se bucură de protecţia dreptului fundamental la viaţă privată şi de familie şi necesită recunoaştere şi protecţie legală prin adoptarea unei legi care să reglementeze drepturile şi îndatoririle corespunzătoare.

“Relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite întrun cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental la viață privată și de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de art.26 din Constituția României. Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare (a se vedea, în acest sens, și hotărârea Curţii Constituţionale din Italia - Ordinanza n.4/2011, publicată în Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012)”, arată paragraful 41 din Decizia CCR nr.534 din 18 iulie 2018.

Teodora Roseti, Directoare Executivă a ONG-ului, acuză senatorii că sunt ”îngrijorați de succesul lor electoral”, în timp ce oameni LGBT ajung în situații disperate pentru că nu își pot vizita nici măcar partenerul de viață la spital.

„În timp ce senatorii noștri sunt îngrijorați de succesul lor electoral, bunăstarea românilor rămâne ultima lor prioritate. Familiile din comunitatea LGBTI suferă în fiecare zi din cauza lipsei de protecție juridică, și la ACCEPT ajung oameni în situații disperate, care nu își pot vizita partenerul de viață la spital, sau care muncesc o viață împreună în aceleași condiții grele ca toți românii pentru a vedea cum se alege praful de toată truda lor pentru că nu se pot moșteni unul pe celălalt”, a declarat Teodora Roseti, Directoare Executivă a Asociației ACCEPT.

Aceasta a adăugat că Asociația ACCEPT este pregătită să reprezinte în instanța de judecată toate familiile din comunitate ale căror drepturi sunt încălcate în România.

”În absența protecției legale care ar trebui să fie asigurată de Parlament prin adoptarea legislației, ne vom adresa Curții Europene a Drepturilor Omului. Din nefericire, sancțiunile impuse de CEDO sunt plătite de noi toți, și nu de parlamentari care pun propriile prejudecăți mai presus de drepturi fundamentale,” a mai spus Teodora Roseti.

Potrivit Mozaiq, votul dat astăzi de majoritatea senatorilor este unul rușinos și arată din nou că politicienii nu au înțeles semnalul dat de cetățeni la referendumul din octombrie 2018, privind modificarea Constituției.

„Votul dat astăzi de senatori ne arată că mai avem mult de lucru în România pentru a ajunge la o protecție a cuplurilor gay. Noi, MozaiQ, vom continua să cerem clasei politice să ne recunoască” a declarat Robert Rațiu, președinte MozaiQ, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit Mozaiq, astăzi, în România există peste 400.000 de cupluri necăsătorite, care au relații trainice și de durată și care nu beneficiază de nicio protecție din partea statului în cazuri de urgențe medicale, moștenire, partajul bunurilor comune sau asigurări medicale.

Propunerile legislative respinse de Senat vor ajunge pentru un vot decisiv în Camera Deputaților.

”Solicităm deputaților, atât în comisiile de specialitate, cât și în plen, să se ralieze demersurilor de recunoaștere a parteneriatelor civile și să avizeze favorabil o astfel de legislație. Este absolut esențial pentru comunitatea LGBT și pentru democrația din România”, arată comunicatul Mozaiq.

Proiectele de reglementare a parteneriatului civil au fost semnate de inițiatori din partea majorității partidelor politice parlamentare, și se bucură de sprijin larg din partea ACCEPT, a organizațiilor reprezentând drepturile femeilor, drepturile romilor, tinerilor și studenților, organizații care au fost consultate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în realizarea unui proiect de lege necesar pentru a asigura exercitarea dreptului la viață de familie în condiții de egalitate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6863 vizualizari

 • -3 (29 voturi)    
  "Familiile din comunitatea LGBTI" (Luni, 18 martie 2019, 18:04)

  fdaniel [utilizator]

  În acest moment nu exista familii de acest fel cf.legii.
  • +8 (14 voturi)    
   daca nu exista prevazut in lege... (Luni, 18 martie 2019, 19:00)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   inseamna ca nu exista?

   Tocmai asta era ideea propunerii legislative, s-a produca un mecanism de recunoastere legala ca "familie", asa cum a statuat si CEDO si CCR, inclusiv pentru parteneri de acelasi sex. Statul este solicitat ca prin lege sa acorde protectia juridica necesara partenerilor aflati in diverse forme de convietuire, altele decat casatoria, indiferent daca sunt heterosexuali sau homosexuali. Atat.

   Mai sa fie, ce de "juristi" colcaie pe aici...
  • 0 (2 voturi)    
   bai fratilor (Marţi, 19 martie 2019, 9:59)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   voi nu va uitati la ce scot astia pe nas(sa nu zic pe alta parte)?
   ia numarati voi pana la 400000,hai.
   adica ~un milion de ghei.cuplati,ca la carte,care vor sa sa-ti refaca viata.asta in afara de aia burlaci sau care-si mai traiesc copilaria.sa nu mai vorbim de viitorul Tarii,gheisorii.pai sunt cel putin 2 meleoane de spatisti in Tarisoara asta bre?suuuuunt
   pai ia uniti-va in simturi si porniti o rivulutie,asaaaa ca la ploiesti,sa fiarba sangele.....
   in sfarsit,intelegeti voi.insa nu mai acclerati asa,ca va ia politia.sa nu se sparga balonul ala prea umflat
 • +7 (11 voturi)    
  Bad timing, vin alegeri (Luni, 18 martie 2019, 18:23)

  animatron [utilizator]

  Initiativa era multipartinica si arata ca exista in toate partidele intelegere pentru o reglementare globala a chestiunii numite "parteneriat civil".

  Sigur, legea civila ofera deja instrumente de drept care protejeaza in suficienta masura cetatenii romani indiferent de orientarea lor sexuala.
  Altfel nici nu eram primiti in UE, e un capitol special de negociere cu privire la drepturi si libertati individuale.

  UE nu obliga nici un stat sa reglementeze intr-un anume fel "parteneriatul civil", e strict la latitudinea statelor nationale.

  In Europa avem state care accepta egalitate juridica intre casatorii hetero si homosexuale, state care ofera mariajelor gay un statut comparabil cu casatoria intre heterosexuali si state care nu pun semn egal si nici nu pun la dispozitia cuplurilor homosexuale o institutie specifica.

  Lupta politica incrancenata, apropierea unor alegeri extrem de importante pt soarta unor lideri si a unor partide, face ca subiectul acesta nu poate fi acum dezbatut cu calm si obiectivitate.

  Tema va fi recuperata politic si folosita ca arma in campania electorala, ceea ce poate crea pagube pe termen lung pt minoritatea lgbtq+.

  Un singur partid, USR, s-a aratat favorabil si sustinator al cauzei lgbt+, poate o va face si dl Ciolos cu PLUS, pt ca e vorba totusi de o alianta progresista.

  Cred ca va exista totusi un calcul electoralist si USR-PLUS nu va marsa prea tare pe subiect.
 • +1 (15 voturi)    
  Oameni fara suflet (Luni, 18 martie 2019, 19:38)

  Irina25 [utilizator]

  Mai mult, ma astept ca romanii bigoti sa nu doreasca sa dea nastere la jumatate de milion de copii, pe care sa-i dea sprea adoptie acestor familii oprimate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by