Deputații PSD vor vota împotriva moțiunii simple a opoziție împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, deși l-au criticat dur că amână adoptarea unor ordonanțe pentru "îndreptarea abuzurilor". Anunțul a fost făcut luni de liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, care a spus că grupul PSD va vota împotrivă și la moțiunea vizându-l pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

Votul la cele două moțiuni va avea loc miercuri, în plenul Camerei Deputaților.

"Grupul PSD din Camera Deputaţilor va vota împotriva ambelor moţiuni simple împotriva celor doi miniştri din Guvernul PSD-ALDE. Vom avea un vot obişnuit în ziua de miercuri, plen cu dezbateri pe proiectele înscrise pe ordinea de zi şi votul final începând cu ora 12,00", a precizat Alfred Simonis, la Parlament.

Moţiunea simplă intitulată "Tudorel Toader şi PSD - ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie", a fost iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR.

La dezbaterea moțiunii, deputatul PSD Florin Iordache l-a atacat dur pe Tudorel Toader, reproșându-i că schimbat din OUG 7 articole pe care nu ar fi trebuit să le modifice și că dă lecții la televizor, în loc să aibă dezbateri cu cei din sistem, așa cum a făcut Viorica Dăncilă, care a dezamorsat criza din justiție. El i-a cerut lui Toader să spună "astăzi și aici" când va da Ordonanța de Urgență pentru prevederile din Codurile penale declarate neconstituționale de Curtea Constituțională.

Deputatul PSD a avut și o recomandare pentru Toader: "Am câștigat în Parlament pentru că am reușit să așezăm la aceeași masă și puterea, și opoziția, și asociațiile magistraților (...) Domnule ministru, înainte de a da lecții la televizor, ar fi trebuit să procedați ca doamna Dăncilă, care a inițiat consultări cu magistrații și a dezamorsat criza din justiție". Concluzia deputatului PSD: "Când consideri că ai greșit, fie îți dai demisia din funcția de ministru, fie ești remaniat".