Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat luni că va candida pentru un nou mandat, spunând că astfel răspunde așteptărilor procurorilor, care "consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public". După ce a încercat fără succes revocarea din funcție a lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a declanșat săptămâna trecută procedura de numire a unui nou procuror general.

HotNews.roFoto: Hotnews

Augustin Lazăr a fost numit în 4 mai 2016, pentru un mandat de trei ani, care poate fi reînnoit o singură dată. Mandatul lui Augustin Lazăr se va încheia în 28 aprilie.

Lazăr a anunțat, printr-un comunicat de presă transmis de Ministerul Public, că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul Justiției pentru selectarea procurorului general.

El spune că obținerea unui nou mandat ar reprezenta "posibilitatea continuării proiectelor inițiate, a procesului de modernizare și consolidare instituțională a Ministerului Public, în scopul continuării obținerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiționate și de calitate a ordinii de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului".

Lazăr reamintește obligația respectării angajamentelor care decurg din exercitarea de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

"Astfel, în cursul lunii octombrie 2018, la Forumul Consultativ al Procurorilor Generali și Șefilor Procuraturilor Statelor membre ale Uniunii Europene, eveniment anual organizat la sediul Eurojust de la Haga de către statele care dețin președinția Consiliului Uniunii Europene, Ministerului Public din România i s-au încredințat prerogativele organizării celei de-a 14-a întâlniri a Forumului, alături de Finlanda. Manifestarea va reprezenta primul eveniment judiciar organizat de Ministerul Public din România cu impact pentru toate procuraturile din Uniunea Europeană, având un rol esențial în stabilirea agendei și a temelor care vor fi dezbătute", precizează Ministerul Public.

De asemenea, el menționează că în perioada următoare Ministerul Public va co-organiza mai multe evenimente internaționale și mai spune că în următorii ani trebuie continuată activitatea de implementare a programelor cu finanțare externă semnate și coordonate de procurorul general, programe care reprezintă cea mai mare investiție financiară în infrastructura informatică a Ministerul Public și în formarea profesională.

"Nu în ultimul rând, depunerea candidaturii răspunde așteptărilor colegilor procurori care consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public, în special în privința promovării valorilor europene, inclusiv prin dialog, cooperare loială și respect reciproc cu celelalte puteri ale statului", adaugă procurorul general.

Calendarul procedurii de selecție a procurorului general

Ministerul Justiției a anunțat săptămâna trecută că în perioada 13 martie - 5 aprilie va organiza selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019.

Candidații pot depune cereri de înscriere până în 28 martie 2019 (inclusiv), ora 17,30 la Direcția resurse umane din Ministerul Justiției din București, potrivit anunțului de pe site-ul MJ. Candidații participanţi la selecţie vor susține, în perioada 3-4 aprilie, un interviu cu ministrul justiției, Tudorel Toader.

Rezultatele selecţiei vor fi anunțate în 5 aprilie.

Audierea candidaților se va transmite în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiției.

Propunerea ministrului Justiției va fi înaintată Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar după obținerea avizului de la CSM ministrul Justiției va înainta președintelui propunerea.

Tudorel Toader: Noul procuror general trebuie să fie de bună-credință și atașat de oameni

Ministrul Justiției declara că viitorul procuror general va trebui să fie o persoană cu multă bună-credință și cu atașament față de oameni și față de libertățile fundamentale ale cetățeanului.

"Portretul procurorului general - dar nu robot, ci portretul uman - va trebui să fie cineva cu abilități manageriale, care are cunoștințe profesionale, care cunoaște sistemul cu bunele și cu mai puțin bunele lui, care are capacitatea de a-l reforma acolo unde este nevoie, și peste toate cele pe care le-am enumerat, trebuie și multă bună-credință, trebuie atașament față de oameni, trebuie atașament față de drepturile, libertățile fundamentale ale cetățeanului, trebuie atașament față de valorile statului de drept, față de valorile europene”, a declarat, joi, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Informații de context:

Ministrul Justiției anunța încă din luna februarie că va declanșa procedura de numire a unui nou procuror general astfel încât, la finalul lunii aprilie, când acestuia îi expiră mandatul, să fie gata procedura și să poată fi numit noul șef al Parchetului General. Anunțul ministrului Justiției a fost făcut în plin scandal generat de Ordonanța 7, și criticată dur inclusiv de procurorul general Augustin Lazăr. Ordonanța sporește puterea controversatei secții de anchetare a magistraților, o scoate de sub autoritatea procurorului general și îi dă competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe "rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.

Tudorel Toader a anunţat în 24 octombrie 2018 declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr, al cărui mandat la conducerea Parchetului General ar expira în 28 aprilie 2019 (mandatul procurorului general durează trei ani și poate fi prelungit o singură dată; Augustin Lazăr a fost numit în funcție la începutul lunii mai 2016).

Ministrul Justiţiei a enumerat atunci "20 de puncte" privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

În 27 decembrie, Toader i-a trimis președintelui Klaus Iohannis documentele pentru a finaliza procedura de revocare a lui Augustin Lazăr de la Parchetul General. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, pe 4 ianuarie, că nu îl va revoca din funcție pe procurorul general Augustin Lazăr, așa cum i-a cerut ministrul Justiției, Tudorel Toader. Președintele Klaus Iohannis spunea că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și a lăudat de mai multe ori prestația acestuia. "Despre activitatea domnului procuror general am mai spus - este un procuror general care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare în continuare o eroare. Așadar, puteți trage singuri concluziile la ce va urma în această chestiune”, declara președintele.

Ulterior, Lazăr a contestat în instanță demersul ministrului Justiției de declanșare a procedurii de revocare a sa din funcție.