Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, luni, că fostul finanţator al clubului Dinamo, Cristian Borcea, are de executat o condamnare de 7 ani şi 6 luni închisoare, după ce au fost contopite pedepsele primite în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi dosarul transferurilor din fotbal.

Cristian BorceaFoto: AGERPRES

Borcea are o condamnare de 6 ani și 4 luni de închisoare în dosarul transferurilor din fotbal și o alta de 5 ani în cazul retrocedărilor ilegale de plaje.

Curtea de Apel Bucureşti a admis luni o cerere depusă de Cristian Borcea şi a stabilit că faptele din cele două dosare sunt concurente, scrie Agerpres. Pedepsele au fost contopite şi a fost adăugat un spor, el având de executat în final 7 ani şi 6 luni închisoare. Din această pedeapsă se vor scădea cei 4 ani şi 4 luni, pe care Borcea i-a executat în dosarul transferurilor din fotbal.

Instanţa a mai stabilit că lui Borcea i se vor interzice exercitarea mai multor drepturi, printre care şi cea de asociat, acţionar sau de reprezentant al unui club de fotbal, pe o durată de 2 ani, după ce iese din închisoare.

Decizia nu este definitivă.

Fostul finanțator al clubului Dinamo a fost încarcerat în 18 februarie la Penitenciarul Rahova, după condamnarea primită în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje. El s-a întors în detenție după ce fusese eliberat condiționat în vara lui 2018.

În dosarul retrocedării plajelor, fostul acționar FC Dinamo Cristian Borcea a fost condamnat alături de Radu Mazăre, care a primit 9 ani de închisoare.

Cristian Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alţi doi învinuiţi din dosar, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu, în societatea comercială "Holiday Club Neptun" SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă - Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Având complicitatea unui notar, cei doi au acţionat ca mandatari în numele acesteia şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătraţi. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici.

Potrivit DNA, Cristian Borcea a cumpărat de la cei doi asociaţi, la preţuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătraţi. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa a luat act de "vânzările" şi "revânzările" de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Radu Mazăre.

Procurorii mai arată că membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 şi Radu Mazăre au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanţa şi din domeniul public al statului, ale căror preţuri au fost mult subevaluate.

Conform calculelor făcute de procurori, raportând preţul plătit pentru drepturile succesorale cu preţul terenurilor cedate de Primăria Constanţa şi vândute ulterior, inculpaţii au obţinut profituri enorme. Spre exemplu, Cristian Borcea a fost împroprietărit cu 8.990 de metri pătraţi în zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vândut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), faţă de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentând suma investită. În total, Cristian Borcea a fost împroprietărit de Primăria Constanţa cu 29.000 de metri pătraţi.