O eventuală fuziune între Deutsche Bank şi rivala sa Commerzbank ar putea avea ca rezultat concedierea a 30.000 de angajaţi, au avertizat sindicaliștii. După luni întregi de speculații, duminică, reprezentanții băncilor au confirmat că se negociază fuziunea, scrie euronews.

Ingrijorare la Deutsche Bank in FrankfurtFoto: Dani Rockhoff

“Confirmăm că purtăm discuții cu cei de la Commerzbank”, a transmis Deutsche Bank, într-o declarație de presă, adăugând însă că nu există niciun fel de certitudine cu privire la încheierea fuziunii.

Totuși, Jan Duscheck, reprezentat al sindicatelor şi membru al Consiliului de supraveghere de la Deutsche Bank, a avertizat deja asupra riscului ca mai mulți oameni să își piardă locurile de muncă.

Pe plan global cele două bănci au aproximativ 140.000 de angajaţi, Deutsche Bank are 91.700 iar Commerzbank, 49.000, potrivit Reuters.

Conform declaraţiilor lui Jan Duscheck, fuziunea ar putea avea ca rezultat concedierea pe termen lung a 30.000 de angajaţi, majoritatea din Germania, iar pe termen scurt ar putea fi în pericol 10.000 de locuri de muncă.

Luni dimineaţa, acţiunile Deutsche Bank şi Commerzbank înregistrau creşteri de 3,3% şi, respectiv, 4% la Bursa de la Frankfurt.

Consiliile de supervizare ale celor două bănci ar urma să discute joi despre o posibilă fuziune.

Potrivit unor informații, guvernul Germaniei pare să fie în favoarea fuziunii, în condițiile în care deține 15.5% în Commerzbank. Pe de altă parte, și guvernul este îngrijorat în legătură cu Deutsche, care s-a străduit să obțină un câștig substanțial după criza financiară și care a fost afectată de pierderile înregistrate ca urmare a operațiunilor bancare pe piața americană.