Cabinetul Dăncilă nu apără interesele României, o dovadă în acest sens fiind tocmai opoziția față de candidatura fostei șefe DNA pentru conducerea Parchetului European, spune liderul PPE, Manfred Weber, într-un interviu pentru Digi24. El atrage atenția asupra regreselor pe care le-a făcut Bucureștiul în privința statului de drept și spune că independența magistraților și lupta împotriva corupției sunt elemente cheie pentru viitorul Europei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Weber subliniază însă că trebuie făcută distincția între cetățenii români și guvernul de la București.

”Trebuie să facem distincţia între cetăţenii României, aşa cum spuneaţi sunt proeuropeni, cred în proiectul unei Europe mai unite, şi Guvernul României. În ultimii ani, România a fost vizibilă mai mult în discuţia despre statul de drept, ca subiect de dezbatere despre cum ar trebui combătută corupţia. România nu mai este în prima linie a dezvoltării europene pentru că se discută atâtea aspecte negative despre România. Şi trebuie să schimbăm această situaţie. Vă dau un singur exemplu. Există un candidat român pentru funcţia de procuror-şef european, adică pentru lupta anticorupţie, pentru un stat modern şi funcţional, până la urmă asta ne dorim cu toţii. Iar Guvernul României este împotriva candidatului român. Deci nu apără interesele României. De aceea consider că aici este o problemă. Iar atitudinea guvernului actual este şi motivul pentru care nu vedem niciun progres în dosarul Schengen”, a declarat Weber.

Liderul PPE mai comentează că Europa nu are încredere în statul român din cauza actualului guvern și, dacă acum s-ar pune problema aderării României la Uniunea Europeană, ar exista multe semne de întrebare.

”Restul Europei nu are încredere în stat din cauza acestui guvern.(...) Cred că ar fi multe semne de întrebare (dacă s-ar pune acum aderarea la UE-n.red). Ar fi o discuţie extrem de dificilă. Realizările făcute în procesul de aderare la Uniunea Europeană sunt acum în pericol. Trebuie schimbată această situaţie”, a precizat liderul PPE.

Manfred Weber a accentuat nevoia de a garanta independența justiției, în contextul modificărilor legislative impuse de actuala majoritate PSD-ALDE. ”Principalul mesaj este că România nu merge în direcţia unui stat modern, un stat care luptă cu tărie împotriva corupţiei. Independenţa magistraţilor şi lupta împotriva corupţiei sunt elemente-cheie pentru viitorul Europei. Şi aş adăuga aici libertatea presei, oamenii au nevoie de mass-media care să-i informeze obiectiv. Este unul dintre principiile de bază ale democraţiei. Acest mediu trebuie stabilizat, chiar consolidat în România de azi”, a afirmat el.