Un magazin de arme din Noua Zeelandă a confirmat luni că a vândut online arme de foc autorului atacului armat ce a vizat două moschei din Christchurch, în urma căruia cel puțin 50 de persoane au decedat, informează agenția The Associated Press, citată de Mediafax.

Atac Noua ZeelandaFoto: Captura video

David Tipple, proprietarul unui magazin de arme din Christchurch, a declarat că Brenton Harrison Tarrant, autorul atacului, a achiziționat patru arme de foc și muniție printr-o "comandă online verificată de poliție". Tipple a adăugat că nu a fost detectat "nimic neobișnuit" în privința cumpărătorului, precizând că armele cumpărate de Tarrant nu erau semiautomate.

Tipple a mai afirmat că nu se simte responsabil pentru tragedie și a refuzat să spună dacă este de părere că legislația neo-zeelandeză privind armele de foc ar trebui modificată.

Brenton Harrison Tarrant, un adept al supremației albe și autoproclamat „etno-naționalist”, a comis vineri un atac la moschei din orașul Christchurch, împușcând mortal 50 de persoane.

Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme și o „proclamație” de 74 de pagini în care își explică acțiunile. Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” și „incitarea la violență” împotriva musulmanilor.

Jacinda Arden, premierul Noii Zelande, a declarat că presupusul atacator a reușit să obțină un permis de portarmă și să achiziționeze arme semiautomate în mod legal.

În Noua Zeelandă este permisă deținerea de arme semiautomate, considerate drept arme de asalt, care sunt interzise în Australia sau Marea Britanie. Orice persoană peste 16 ani care deține un permis de portarmă poate cumpăra arme.

Guvernul din Noua Zeelandă se va reuni luni pentru a analiza modificarea legislației privind deținerea armelor de foc.