Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis duminică un mesaj, la cinci ani de la anexarea Crimeei de către Federația Rusă, în care subliniază că țara noastră condamnă ferm acest act de încălcare a normelor de drept internațional și reafirmă angajamentul său pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale.

Drapelul ucrainean, inlocuit cu cel rus in SimferopolFoto: Agerpres/Xinhua

„La 5 ani de la anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, România condamnă ferm, încă o dată, acest act de încălcare a principiilor și normelor de drept internațional”, se arată într-un comunicat difuzat de MAE.

Potrivit sursei citate, România „reafirmă angajamentul său pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale, precum și sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional”.

Totodată, precizează comunicatul, Ministerul român de Externe susține și se alătură Declarației Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, publicată pentru marcarea a cinci ani de la anexarea peninsulei.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că, la împlinirea a cinci ani de la anexarea ilegală a regiunii Crimeea de către Federația Rusă, Uniunea Europeană rămâne neclintită în angajamentul său privind suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European, citat de Mediafax.

„Uniunea Europeană reiterează faptul că nu recunoaște anexarea și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional. Aceasta continuă să reprezinte o provocare directă la adresa securității internaționale, cu implicații grave pentru ordinea juridică internațională care protejează integritatea teritorială, unitatea și suveranitatea tuturor statelor. Uniunea Europeană își menține angajamentul de a pune în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaștere, inclusiv prin aplicarea de măsuri restrictive. Uniunea Europeană face din nou apel la statele membre ale ONU să ia în considerare măsuri similare de nerecunoaștere, în conformitate cu Rezoluția 68/262 a Adunării Generale a ONU”, precizează sursa citată.

UE, Statele Unite şi Canada au impus, vineri seară, noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza incidentului maritim din Marea Azov, a activităţilor din estul Ucrainei şi a anexării regiunii ucrainene Crimeea.

În replică, Administraţia Vladimir Putin a denunţat, sâmbătă, decizia cu accente de "cinism" a Consiliului Uniunii Europene de a impune sancţiuni Rusiei pentru incidentul produs în noiembrie 2018 în Marea Azov, avertizând că măsurile luate de Bruxelles vor fi urmate de o reacţie.