O trupă de reconstituire istorică formată din patru husari călare a însoţit în acest an, în premieră, tradiţionalul marş cu torţe al maghiarilor prin centrul Zalăului, organizat pentru marcarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, relatează Agerpres.

husariFoto: Captura YouTube

Manifestările prilejuite de acest eveniment au debutat în după-amiaza zilei de vineri, cu o slujbă la biserica reformată din zona centrală a oraşului, urmată de un spectacol festiv la Casa Municipală de Cultură şi un marş cu torţe, la care au participat câteva zeci de maghiari.

Ca o noutate, în acest an coloana de maghiari purtând torţe a fost deschisă de patru husari călare, membri ai unei trupe de reconstituire istorică recent înfiinţată.

"Noutatea din acest an au fost husarii călare. Avem în judeţ, constituit din toamnă, un grup de husari, pentru că în 1848 husarii au fost o unitate de elită în armata maghiară. Ei acum promovează acele obiceiuri, cu o anumită nostalgie, de acum 171 de ani. Pentru prima dată, au luat şi ei parte la comemorarea evenimentelor din 15 martie 1848", a declarat deputatul Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj.

Marşul s-a încheiat cu o festivitate de depunere de jerbe şi coroane de flori din partea autorităţilor locale, comunităţii maghiare şi partidelor politice, la statuia liderului paşoptist Wesselenyi Miklos.

"Ziua de 15 martie este o sărbătoare a naţiunii maghiare, datând de 171 de ani. A fost perioada revoluţiei paşoptiste în toată Europa şi, alături de alte popoare, şi poporul maghiar s-a răsculat pentru libertate, fraternitate şi egalitate. (...) Idealurile paşoptiste au avut foarte mulţi adepţi în rândul populaţiei maghiare. Datorită idealurilor, datorită contribuţiei mare de sânge a naţiunii maghiare, revoluţia din 1848 a rămas ca un eveniment important al naţiunii maghiare. Cu această ocazie, încercăm să rememorăm acele evenimente, să depunem coroane de flori şi, sigur, să ne gândim, pentru prezent şi viitor, care este datoria noastră, cum trebuie să ne comportăm, ce trebuie să facem ca să fim pe măsura înaintaşilor noştri", a afirmat, la finalul manifestării, Seres Denes.