Riscurile pe care le-ar ridica Huawei în ceea ce privește securitatea viitoarelor rețele de comunicare mobilă de generația 5 trebuie luate în serios, a avertizat joi șeful NATO, Jens Stoltenberg, pe fondul intensificării presiunilor Washingtonului pentru a împiedica Europa să cumpere echipamente de infrastructură de la gigantul asiatic, scrie AFP.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

Cele 29 de țări membre ale Alianței au demarat un proces de consultare în ceea ce privește Huawei, considerat de guvernul american o amenințare pentru Europa, a anunțat Jens Stoltenberg.

Statele Unite și mai multe țări occidentale au exclus Huawei de la licitațiile pentru rețelele ultrarapide 5G, din cauza legăturilor strânse între această societate și guvernul chinez.

"Unii aliați și-au exprimat preocupările și NATO ia aceste preocupări foarte în serios", a spus Stoltenberg într-o conferință de presă la Bruxelles, unde se află sediul Alianței.

"Suntem acum în strânsă consultare în privința acestei chestiuni, inclusiv în ceea ce privește chestiunile de securitate pentru investițiile în rețelele 5G", a explicat el.

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat marți intenția Berlinului de a consulta Washington asupra utilizării tehnologiei Huawei.

Potrivit Wall Street Journal, ambasadorul SUA a avertizat Germania că Statele Unite ar putea reduce schimbul de informații dacă tehnologia Huawei este integrată în infrastructurile de telecomunicații 5G ale acestei țări.

Gigantul chinez al telecomunicațiilor neagă acuzațiile potrivit cărora echipamentele sale pot fi folosite pentru spionaj.

Dar generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forțelor aliate ale NATO în Europa, a avertizat asupra "incredibilei capacități de extragere de date" legată de tehnologia 5G, în cadrul unei audieri de către Comisia pentru Apărare a Camerei Reprezentanților din Statele Unite.

Dacă tehnologia Huawei este folosită de o țară în sistemele lor de comunicare în materie de apărare, armata americană nu va mai comunica cu ea, a avertizat generalul Scaparrotti.

Sistemele 5G din viitoarea generație vor aduce o conectivitate cvasi-instantă.

Stoltenberg a precizat însă că, dacă rețeaua 5G este o chestiune comercială și economic, ea are și repercusiuni asupra securității. "Este motivul pentru care vom continua să ne consultăm, să evaluăm și să examinăm dacă NATO are un rol de jucat în tratarea aspectelor de securitate legate de acest tip de infrastructuri", a spus el.