Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul” anunță că a finalizat procesul de evaluare a Școlii Doctorale, concluzia fiind că se confirmă suspiciunile de plagiat în cazul a 30 de teze de doctorat, aceste rezultate fiind transmise Ministerului Educației, cu propunerea de retragere a titlului de doctor. Până la sfârșitul acestei luni, se va proceda similar pentru alte 10 teze.

"În anul 2017, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a inițiat un amplu proces intern de evaluare a Școlii doctorale „Informații și securitate națională”, inclusiv prin verificarea tuturor tezelor de doctorat, proces care a fost finalizat. Academia a urmat procedurile legale în vigoare și a transmis Ministerului Educației Naționale rezultatele analizelor tehnice care confirmă suspiciuni de plagiat în cazul a 30 de teze de doctorat, cu propunerea rectorului de retragere a titlului, iar până la 31 martie 2019 se va proceda similar pentru încă 10 teze", a anunțat, joi, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.

Instituția mai spune că analiza fost finalizată și în cazul tezelor de doctorat ale procurorului Bogdan Licu, fostului premier Mihai Tudose și avocatei Loredana-Claudia Radu.

"Întrucât există pe rol procese privind cele trei cazuri, decizia Comisiei de etică a fost de a suspenda transmiterea rezultatului până la pronunțarea unei hotărâri definitive de către instanțele de judecată”, a transmis Academia Națională de Informații.

În anul 2017, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a inițiat o anchetă internă de evaluare a Școlii doctorale „Informații și securitate națională”, prin verificarea tuturor tezelor de doctorat.

Școala Doctorală a Academiei SRI a fost înființată în jurul tripletei Gabriel Oprea - Gheorghe Toma - Constantin Onișor, la dorința expresă a fostului director SRI George Maior, scria Emilia Șercan în PressOne. Toți cei trei profesori se găsesc printre conducătorii de doctorat care au validat teze plagiate.

Pe lista propriilor doctori pe care Academia SRI i-a reclamat la CNATDCU pentru plagiat s-au aflat, între alții, fostul primar Neculai Onțanu, fostul ministru Mihai Stănișoară, fostul general SRI Dumitru Dumbravă, fostul ministru Radu Stroe.

Ministrul Educației Ecaterina Andronescu a declarat, recent, într-un interviu pentru Emilia Șercan, că școlile doctorale de la SRI și Poliție ar trebui închise.

Întrebată despre faptul că 45 din cele 85 de teze de doctorat susținute la Academia SRI sunt plagiate, iar 40 de teze și le-au reclamat singuri la CNATDCU, Ecaterina Andronescu a declarat: "Aici exprim un punct de vedere personal, pentru că ARACIS-ul trebuie să vină și să spună analizând fiecare criteriu. Mie mi se pare inacceptabil ca o astfel de școală să mai funcționeze, în condițiile în care au asemenea situații".

De asemenea, întrebată dacă pe criteriile acestei metodologii aceste două școli vor mai putea funcționa, ministrul Educației a răspuns: "Categoric, nu. (...) Eu am spus ce aș face eu, dar nu eu dau verdictul, ci ARACIS. Pe vechea metodologie, plagiatul nici nu era luat în considerare. Era bine? Toate tezele sunt verificate pentru similitudine, iar dacă nu avem o formă de verificare, ce pretenții să mai avem?"