Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Armatei Române, a afirmat, la Europa FM, că România a ajuns într-o situație foarte gravă, în care este obligată să-și folosească în continuare vechile avioane MIG 21, care ar fi trebuit să iasă din serviciul de luptă din 2012 și pentru care nu se mai găsesc piese. El a făcut aceste declarații în contextul în care joi dimineață la baza aeriană de la Borcea a avut loc ceremonia de introducere a celor 12 aeronave F-16 Fighting Falcon în serviciul de Poliție Aeriană.

MiG 21 LanceR C la baza Mihail KogalniceanuFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Avionul MIG 21 poate fi scos oricând din operare. Nu atât din cauza bătrâneții lui, ci din cauză că nu mai sunt echipamente pe care să le folosească cei de la MIG 21", a declarat generalul Ștefan Dănilă, fost pilot de MIG 21.

El a spus că situația este foarte gravă.

Generalul Ștefan Dănilă a mai afirmat că cele 12 avioane F-16 vor putea asigura doar parțial Poliția Aeriană a României.

"În acest moment, noi facem Poliție Aeriană cu MIG-uri 21 la Câmpia Turzii și Kogălniceanu. Aceste avioane ar fi trebuit să iasă din serviciul de luptă din 2012, inițial, apoi s-a prelungit și încă executăm serviciul de Poliție Aeriană cu MIG-urile (...) Strict pentru Poliția Aeriană, România are nevoie de două escadrile, adică 32 de aeronave", a mai declarat fostul șef al Armatei Române.

Potrivit acestuia, dacă în acest moment s-ar decide achiziționarea a noi avioane, procedurile ar fi gata în 5-6 ani și "este imposibil ca avioanele MIG 21 să mai zboare atâția ani".

"Gândiți-vă că operaționalizarea acestei escadrile (a celei intrate astăzi în serviciul de Poliție Aeriană, n.red.) a durat 5 spre 6 ani de la momentul luării deciziei. Dacă facem o analogie și spunem că anul aceste s-ar lua decizia, s-ar găsi, s-ar identifica avioanele și s-ar declanșa procesul de achiziție, înseamnă că în cealaltă bază se va putea face serviciul de luptă cu noile avioane, cele care vor fi achiziționate, într-un termen de 5-6 ani. Asta înseamnă că MIG-urile 21 ar trebui să mai facă serviciul de luptă încă 5-6 ani, ceea ce - din punctul meu de vedere - este imposibil”, a mai declarat generalul Ștefan Dănilă.

Context:

La baza aeriană de la Borcea, Călărăși, a avut loc în această dimineață ceremonia de introducere a aeronavelor F-16 Fighting Falcon în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională. Cele 12 aparate vor putea astfel să asigure - parțial, deocamdată - supravegherea spațiului aerian al României.

În acest moment, Armata încă folosește pentru Poliția Aeriană avioanele Mig 21, care sunt la limita resursei de zbor și au o vechime de aproximativ 40 de ani. Avioanele au fost modernizate, însă 24 dintre ele s-au prăbușit din 1994 încoace.

Deocamdată, cele 12 aparate F-16 vor realiza misiuni sub comandă națională, întrucât escadrila (incompletă) nu a primit încă certificarea finală de la NATO.

România încă folosește și avioane vechi în misiunile sale de Poliție Aeriană și ar mai avea nevoie de cel puțin încă 48 de avioane de luptă, însă deocamdată noi achiziții sunt incerte.

Recent, ministrul Apărării, Gabriel Leș, declara că ministerul încearcă să găsească noi avioane de luptă atât în Portugalia (de unde au fost cumpărate cele 12 F-16), cât și în Statele Unite.

În Europa, puține state mai sunt dispuse să-și vândă din avioanele de luptă (chiar și vechi), în condițiile în care Rusia amenință continentul.