După ce în urmă cu câteva zile îi amenința cu bătaia pe protestatarii #rezist, acum fostul parlamentar PSD Sebastian Ghiță, fugar în Serbia, face "o propunere clară și practică" - statul să acorde anual Bisericii 100 de milioane de euro pentru cursuri în limba română în comunitățile de români din străinătate. El susține că "mulți mor de grija românilor din străinătate din vorbe".

Sebastian GhitaFoto: TVR

"Mulți vorbesc despre românii plecați în străinătate și mor de grijă acestora din vorbe. Vreau să fac o propunere care să fie clară și practică. Plata a 100 milioane de euro pe an din partea Statului Român către Biserică Ortodoxă Română pentru a organiza școli cu program scurt ( 2h ) pentru predarea Limbii Române și a Istoriei Românilor. Un curs de dezvoltare personală în limbă română cred că ar fi bine primit în orice comunitate românească din străinătate. În felul acesta, copiii români care se nasc în străinătate pot să rămână copii români, Biserică își va crește prezența în viață familiilor românești iar România va face în sfârșit ceva pentru cetățenii săi care trăiesc în afară țării", a scris Sebastian Ghiță, joi, pe Facebook.

El susține că argumentul pentru a începe "o colaborare mai mare între stat, societate și Biserică" este credibilitatea de care se bucură BOR în rândul românilor.

Sebastian Ghiță, care a anunțat recent că va candida la europarlamentare pe lista Partidului România Unită (PRU), i-a amenințat cu bătaia pe cei care protestează în stradă față de modificarea legilor justiției. El a spus într-o intervenție telefonică la România TV, postul pe care îl patronează, că îi va trimite pe membrii PRU "să le dea o mamă de bătaie" manifestanților: "Dacă poliția nu-i trimite acasă, o să-i trimitem noi". Doi dintre protestatarii #rezist au anunțat marți că au depus plângere penală împotriva lui Ghiță, pentru amenințare.