Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, referitor la despăgubirile financiare acordate deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare că vor fi luaţi în considerare doar cei care au cauze pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Inițial, un proiect al Ministerului viza ca deţinuţii care nu au beneficiat de recursul compensatoriu şi care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare să primească 5 lei pentru fiecare zi-câştig neacordată. Compensaţiile s-ar fi acordat celor care au stat după gratii după iulie 2012.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

Prezent la bilanţul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe 2018, Tudorel Toader a spus că acordarea de despăgubiri celor care au stat în condiţii necorespunzătoare de detenţie este o obligaţie care rezultă din hotărârea pilot pronunţată de CEDO și vor fi luați în considerare doar cei care au cauze pe rol la CEDO, dintre cei care s-au plâns în termenul legal de 6 luni.

"Nu ne gândim la un interval să ne ducem până în aprilie 2012, să vedem cine şi cum a fost deţinut, iar noi să-i conferim suma de bani. Suma se referă, după cum a statuat CEDO, cum a procedat Italia şi Ungaria, se referă doar la cei care au acţiuni pe rolul CEDO. (...) Proiectul de lege este aproape finalizat, probabil în decurs de o săptămână voi merge la grefa CEDO pentru a vedea categoriile celor îndreptăţiţi la astfel de despăgubiri şi suma aceea rezonabilă pe care statul român se poate angaja să o plătească, chiar dacă se va apela, ca şi în alte împrejurări, la o despăgubire sau la o plată eşalonată", a spus ministrul, citat de Agerpres.

Întrebat de jurnalişti ce sume vor fi acordate foştilor deţinuţi care au stat în condiţii necorespunzătoare şi s-au adresat CEDO, Toader nu răspuns concret, susținând că trebuie văzut câţi deţinuţi au stat în condiţii necorespunzătoare, care e impactul financiar și apoi stabilită o sumă care să fie considerată de CEDO un remediu efectiv.

Potrivit acestuia, Italia, de exemplu, a acordat 8 euro pe zi, iar Ungaria - 5 euro.

"Nu înseamnă că vom merge automat pe modelul Italiei sau modelul Ungariei, dar trebuie o sumă rezonabilă, care să constituie un remediu efectiv. Dacă suma va fi mare, ne putem gândi şi la o eşalonare de plată a acesteia. Acum, când mă întrebaţi, neavând datele la care am făcut referire riguros exacte, sigur că nu pot avansa eu o sumă, cert este că zilele trecute am primit chiar de la grefa CEDO o infogramă privind discuţiile avute de către agentul guvernamental cu grefa CEDO şi se jalonează posibile soluţii. Eu le-am dat în lucru la Direcţia de elaborare de la Ministerul Justiţiei, ieri mi-au prezentat proiectul de lege, îl voi citi, voi vedea în ce măsură se răspunde coordonatelor CEDO, îl vom definitiva", a precizat Toader.

El a arătat că vor fi vizaţi doar deţinuţii care s-au adresat CEDO, pentru că despăgubiri nu pot fi date celor care nu s-au plâns în termenul legal. "Nu poţi să-i dai cuiva care în termenul legal nu s-a plâns, nu a solicitat despăgubirea. Dacă unii deţinuţi au stat în condiţii necorespunzătoare, dar au trecut cele 6 luni în care se pot plânge la CEDO şi nu s-au plâns, nu ai temei să-i despăgubeşti, deci te referi numai la cei care au acţiune pe rolul CEDO", a explicat Tudorel Toader.

Referitor la cei care se fac vinovaţi de această situaţie, Toader a menţionat că există organe abilitate să stabilească.

Directorul general al ANP, Marian Dobrică, a spus că este vorba de mii de deţinuţi care au formulat cereri la CEDO.

Inițial, un proiect al Ministerului viza ca deţinuţii care nu au beneficiat de recursul compensatoriu şi care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare să primească 5 lei pentru fiecare zi-câştig neacordată. Compensaţiile s-ar fi acordat celor care au stat după gratii după iulie 2012.