UPDATE După ce a încercat fără succes revocarea lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a început procedura de numire a unui nou procuror general. Toader: Noul procuror general trebuie să fie atașat de oameni

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 14 martie 2019, 8:35 Actualitate | Esenţial


Tudorel Toader
Foto: AGERPRES
Ministerul Justiției anunță că, în perioada 13.03.2019 - 5.04.2019, va organiza selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019. Augustin Lazăr a fost numit pe 4 mai 2016, pentru un mandat de trei ani, ce poate fi reînnoit o singură dată. În octombrie anul trecut, Tudorel Toader a demarat procedura de revocare a lui Lazăr, dar s-a lovit de refuzul președintelui Iohannis.

Candidații pot depune cereri de înscriere, până la data de 28 martie 2019 (inclusiv), ora 17,30 la Direcția resurse umane din Ministerul Justiției din București, potrivit anunțului de pe site-ul MJ.

Candidații participanţi la selecţie vor susține, în perioada 3-4 aprilie 2019, un interviu cu ministrul justiției, Tudorel Toader.

Rezultatele selecţiei vor fi anunțate la data de 5 aprilie 2019.

Audierea candidaților se va transmite în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiției.

”Propunerea ministrului justiției va fi înaintată Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obținerii avizului urmând ca, după obținerea acestuia, ministrul justiției să înainteze propunerea Președintelui României, în vederea numirii în funcția de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, informează Ministerul Justiției.

Tudorel Toader: Noul procuror general trebuie să fie de bună-credință și atașat de oameni

Ministrul Justiției a declarat, joi, că viitorul procuror general va trebui să fie o persoană cu multă bună-credință și cu atașament față de oameni și față de libertățile fundamentale ale cetățeanului.

"Portretul procurorului general - dar nu robot, ci portretul uman - va trebui să fie cineva cu abilități manageriale, care are cunoștințe profesionale, care cunoaște sistemul cu bunele și cu mai puțin bunele lui, care are capacitatea de a-l reforma acolo unde este nevoie, și peste toate cele pe care le-am enumerat, trebuie și multă bună-credință, trebuie atașament față de oameni, trebuie atașament față de drepturile, libertățile fundamentale ale cetățeanului, trebuie atașament față de valorile statului de drept, față de valorile europene”, a declarat, joi, ministrul Justiției, Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Informații de context:


Ministrul Justiției anunța încă din luna februarie că va declanșa procedura de numire a unui nou procuror general astfel încât, la finalul lunii aprilie, când acestuia îi expiră mandatul, să fie gata procedura și să poată fi numit noul șef al Parchetului General. Anunțul ministrului Justiției a fost făcut în plin scandal generat de Ordonanța 7, și criticată dur inclusiv de procurorul general Augustin Lazăr. Ordonanța sporește puterea controversatei secții de anchetare a magistraților, o scoate de sub autoritatea procurorului general și îi dă competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe "rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.

Tudorel Toader a anunţat în 24 octombrie 2018 declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr, al cărui mandat la conducerea Parchetului General ar expira în 28 aprilie 2019 (mandatul procurorului general durează trei ani și poate fi prelungit o singură dată; Augustin Lazăr a fost numit în funcție la începutul lunii mai 2016).

Ministrul Justiţiei a enumerat atunci "20 de puncte" privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

În 27 decembrie, Toader i-a trimis președintelui Klaus Iohannis documentele pentru a finaliza procedura de revocare a lui Augustin Lazăr de la Parchetul General. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, pe 4 ianuarie, că nu îl va revoca din funcție pe procurorul general Augustin Lazăr, așa cum i-a cerut ministrul Justiției, Tudorel Toader. Președintele Klaus Iohannis spunea că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și a lăudat de mai multe ori prestația acestuia. "Despre activitatea domnului procuror general am mai spus - este un procuror general care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare în continuare o eroare. Așadar, puteți trage singuri concluziile la ce va urma în această chestiune”, declara președintele.

Ulterior, Lazăr a contestat în instanță demersul ministrului Justiției de declanșare a procedurii de revocare a sa din funcție.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8871 vizualizari

 • +35 (39 voturi)    
  Sluga asta de tuDorel,nu mai apuca "selectia"asta (Joi, 14 martie 2019, 8:40)

  Plagarus [utilizator]

  Nu-i mai ramane decat sa se vitejeasca cu faptele lui de arme,de bun roman, bun profesionist, "doctor " de Balti si "onorabil " justitiabil ?
  • +2 (2 voturi)    
   eu sunt (Joi, 14 martie 2019, 15:09)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   curios ce înțelege el prin criteriul atașăamentului față de oameni al viitorului șef al PG.
   S-o referi la toți oamenii sau doart pesedacii sunt oameni?
   Pentru selecția după acest criteriu, cum va proceda? Îi va pune să stea capră, buze fierbinți pe dosuri dragniene? Să dea și să promească ”cadouri”? Să-i cânte la mandolină iubitului suprem?
 • -21 (27 voturi)    
  D-le Ministru (Joi, 14 martie 2019, 8:57)

  bubalacap [utilizator]

  Punem pariu ca CSM-ul si mai ales presedintele, nu vor fi de acord cu propunerile dumneavoastra?
  Nu pricepeti ca pe oricine ati propune, cineva trebuie sa fie contra? La presedinte depinde cat ii permite Constitutia, o data, de doua ori, etc. Etc. se traduce prin ,,siluire/viol,,.
  • +9 (9 voturi)    
   E amuzant (Joi, 14 martie 2019, 12:49)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui bubalacap

   Rad nitel, deoarece bubaru ar fi fost un termen pe care l-as fi adresat lui Tumorel.
 • +8 (10 voturi)    
  Numirea lui Augustin Lazar (Joi, 14 martie 2019, 9:02)

  POMPIERUL [utilizator]

  Pe vremea raposatului la editura Scanteia existau corectori de text, in ziua de azi se mai pot strecura greseli ca : ” Augustin Lazăr a fost numit pe 4 mai 2019, pentru un mandat de trei ani, ce poate fi reînnoit o singură dată.” dar la voi se intampla sa fie prea des.Se pare ca nu mai sunt oameni responsabili
 • +22 (24 voturi)    
  Cin sa fie Rudotel favoritul? (Joi, 14 martie 2019, 9:08)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Rudotel,
  Te rog sa faci o selectie riguroasă, transparenta asa cum ai facut varza legile justitiei din Ro.
  Daca câștigătorul selectiei este cunoscut de dinainte sa ne informezi asa cum ai procedat mereu.
  Daca cumva vrei sa o propulsezi pe Obersturmfuhrerul feminin de la secția de investigații gestapivist nu avea remușcări sa ne informezi ca tu respecți transparenta chiparosule!
  Daca partidul iti spune sa pui un procuror obedient nu uita sa spui la Frans si Klem asa cum o faci tu frumosule totdeauna.
  Garantez succesul tau avand in vedere onestitatea si competenta profesională care te vor arunca la gropa de gunoi a istoriei.
  Si daca Iohanis nu-ti vrea favoritul?
 • -28 (32 voturi)    
  nu e neapărat un nou procuror general (Joi, 14 martie 2019, 9:08)

  Mazeta [utilizator]

  Expiratul își poate depune și el dosarul de candidatură. #coafurarezista
  • +12 (14 voturi)    
   lsa ca e mai bun (Joi, 14 martie 2019, 10:43)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   unu pus politic...
   clar o sa apere "independenta" justitiei unu pus de psd!
   • +3 (3 voturi)    
    Că doar condiția e clară (Joi, 14 martie 2019, 14:50)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    ”...atașat de oameni” - doar în PSD sunt oameni, restul sunt ”animale”, citat din marele întemeietor al FSN-PSDR-PSD, Ion Iliescu!
  • +3 (3 voturi)    
   de ce (Joi, 14 martie 2019, 15:12)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nu zici nimic de madam flocea? Ea întrunește toate cerințele lui gargamel.
  • +3 (3 voturi)    
   Nicolicea de la 50+ drepr la distanta,merita ! (Joi, 14 martie 2019, 15:25)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Are psdul rezerva de cadre " competente ".
 • -25 (35 voturi)    
  Lazar, cel care a venit la Parchetul (Joi, 14 martie 2019, 9:16)

  xrogo [utilizator]

  General dupa ce Tiberiu Nitu a fost executat de catre Kovesi, pe probe inchipuite, s-a insurubat in scaun si nu se da dus, atacand in stinga si drepata pe la toate curtile de apel debarcarea sa.
  Sunt foarte curios, dupa terminarea procedurii si dupa ce propunerea o sa ajunga la Johann ce-o sa mai inventeze acesta ca sa nu-l inlocuiasca pe Lazar, sluga sa preaplecata?
  • +16 (20 voturi)    
   O varianta posibila (Joi, 14 martie 2019, 10:37)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Presedintele va respinge propunerea si-l va pastra pe Lazar. Dupa asta, Tulburel Toader mai are o singura solutie: sa se opereze de fiere..
  • +1 (1 vot)    
   Augustin Lazar nu e sluga ca tine. (Vineri, 15 martie 2019, 10:54)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Nu degeaba rusilor ca tine li se spun ,,slavi" adica ,,sclavi",
   Augustin Lazar are radacini cumane ca si Basarab I. Iar fi tu sigur ca Basarab I nu era sluga nimanui cand a intemeiat Tara Romaneasca in 1310.
   Cea mai mare ,,realizare" a slavilor pe Teritoriul Romaniei in ultimii 200 de ani a fost cotropirea Basarabiei. In special Basarabia de Sud, pe care Basarab I a unit-o cu Tara Romaneasca spre sfarsitul domniei sale.
   Pe timpurile alea nu era picior de slav in Basarabia. Ati venit voi dupa.
 • +8 (8 voturi)    
  Corectati (Joi, 14 martie 2019, 9:24)

  Altiro [utilizator]

  "Augustin Lazăr a fost numit pe 4 mai 2019"..
 • +11 (15 voturi)    
  clar... (Joi, 14 martie 2019, 10:42)

  liviu_ [utilizator]

  justitia este sub control politic DIRECT !!!

  MJ (Care e om politic, pus de partidul ce guverneaza) pune si demite sefii DNA, DIICOT, procurorul general, partidul poate influenta clar numirile si demiterile la CSM si ICCJ, mai exista si sectia de anchetare a magistratilor aflata unde pune oamenii MJ ....

  ce se intampla cu MCV si constitutia care sunt incalcate PE FATA ?!?!?!?!

  Romania e deja disctatura... inca putin si o sa fie nevoie de o noua revolutie ca sa scapam de astia!
  • -2 (4 voturi)    
   Da domnule, ce regres, pe vremea lui (Joi, 14 martie 2019, 14:59)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Base si-a Monicai Macovei, nu ministrul de justitie numea, ci CSM-ul si Basescu nu avea nici o calitate, dar ce sa-i faci, s-au dus vremurile alea frumoase!
 • +5 (7 voturi)    
  ma gandesc sa aplic si eu (Joi, 14 martie 2019, 11:13)

  Cocalarul_Electronic [utilizator]

  Direcţia Resurse Umane
  Telefon: 037 204 1999 int.1172, int.1173, E-mail: dru@just.ro
 • +1 (1 vot)    
  Un sfant i-a iesit din gura (Vineri, 15 martie 2019, 13:59)

  ruskimushki [utilizator]

  deja criminali eliberati a moaca s-au atasat de victime. Pentru a n-spea oara.
 • +1 (1 vot)    
  A dat (Vineri, 15 martie 2019, 15:22)

  Rdu [utilizator]

  si lista oamenilor de care trebuie sa fie atasat noul procuror?
  • 0 (0 voturi)    
   Multi sunt din zona Gratiilor (Vineri, 15 martie 2019, 20:00)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

   ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by