Alianța-USR-PLUS cere președintelui Klaus Iohannis ca în 26 mai, când vor fi alegeri europarlamentare, să inițieze organizarea unui referendum pe justiție, a declarat liderul USR, Dan Barna. El a spus că acum există "oportunitatea ca România să fie scoasă din acest blocaj de doi ani și jumătate de luptă pe justiție".

Dan Barna si Dacian Ciolos in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Judecătorii Curții Constituționale au decis miercuri că poate fi organizat un referendum în ziua alegerilor europarlamentare. Ei au admis parțial solicitarea de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, după decizia CCR, că se deschide calea ca la alegerile europarlamentare din 26 mai să avem și un referendum pe justiție sau un referendum "Fără penali în funcții publice".

"Alianța USR-PLUS are toată încrederea că președintele României va demara acest referendum care ar scoate România din cei doi ani și jumătate de luptă pe justiție pe care ne-o servesc Liviu Dragnea și PSD. În acest moment avem toate șansele ca pe 26 mai românii să poată să voteze nu doar pentru alegerile europarlamentare, dar și la un referendum pe justiție sau pentru fără penali în funcții publice”, a declarat Dan Barna, în Parlament.

El a spus că nu împărtășește ideea că un referendum ar fi inutil, apreciind că acesta ar pune presiune extraordinară pentru tot ce s-ar vota în Parlament.

"Finalitatea ar fi că introducând această modificare în Constituție cei condamnați nu mai pot candida la următoarele alegeri. Acum câteva săptămâni a fost ultima discuție cu președintele. La momentul acela nu vorbeam de 26 mai pentru că era o contestație la Curte și aștepta răspunsul. Am discutat de referendumul pe justiție și președintele analizează oportunitatea. Avem o oportunitate majoră să ieșim în acest blocaj în care este societatea. Sunt optimist că dacă președintele va decide să inițieze acest referendum, ar putea debloca situația în care se află România”, a adăugat Barna.