În timp ce spun că sunt europeni dedicați, liderii partidului de guvernământ PSD lovesc Bruxelles-ul cum nu au mai făcut-o niciodată înainte de alegerile parlamentare din luna mai, scrie Politico.

articol Politico despre PSDFoto: Politico

Retorica eurosceptică evidențiază o schismă printre politicienii carer conduc România, cu unii dintre veteranii PSD dezertând la noul partid format de fostul premier Victor Ponta, care se prezintă ca un proeuropean fără echivoc.

Direcția PSD-ului sub conducerea lui Liviu Dragnea nu este importantă doar pentru România. Partidul, care a ajutat negocierea intrării României în UE, ar putea schimba de asemenea balanța politică din interiorul UE, dacă Bucureștiul se alătură capitalelor care aduc critici extremiste instituțiilor UE, precum Budapesta și Varșovia.

Politico scrie că PSD a respins direct criticile de la Bruxelles cu privire la respectarea statului de drept și a corupției și a creat tensiuni în interiorul Partidului socialiștilor europeni. Se preconizează ca PSD să fie a treia delegație națională ca mărime din blocul de centru-stânga în viitorul Parlament European.

Semne ale unei rupturi în interiorul PSD fierb de luni bune. Acestea au culminat cu decizia din ianuarie a comisarului european Corina Crețu de a părăsi PSD, după aproape 30 de ani, și să candideze pentru un loc în Parlamentul European ca membru al partidului lui Victor Ponta, fost premier PSD.

”PSD s-a transformat din păcate într-un partid foarte populist, foarte naționalist și demagogic”, îl citează Politico pe Ponta, care a fost exclus din PSD în 2017 și care consideră că partidul său este singura alegere social-democrată pro-europeană.

Politico amintește că Crețu nu este singura figură importantă din PSD care a părăsit grupul, ci și fostul premier Mihai Tudose, dar și alți membri ai parlamentului, senatori și foști miniștri.

Politico a prezentat și partea care a rămas în PSD, prin persoana senatorului Șerban Nicolae, care a spus că ”este greu să înțelegi de ce pleacă oamenii”, el comparând calitatea de membru de partid cu cea a traiului într-o casă, subliniind că că nu sunt motive să pleci din cauza unor probleme minore.

Nicolae a negat de asemenea acuzațiile că PSD se îndepărtează de valorile UE și le numește ”povești propagandistice”.

Totodată, Politico aminteşte de zig-zagul lui Dragnea în materie de politică externă, în contextul în care în decembrie a stat departe de congresul PES din Lisabona și a declarat că ”nu voi sta niciodată în aceeași poză cu oameni care fac rău țării mele”.

Pentru ca apoi, la congresul PES de la Madrid, Dragnea să spună că este ”un proeuropean convins”.

Politico notează că atitudinea lui Dragnea au dat naștere unor speculații potrivit cărora PSD ar putea să se alăture blocului eurosceptic din PE.

Parlamentul European a lansat pe 18 februarie primele estimări ale viitoarei sale componențe, în baza unei selecții de sondaje naționale reprezentative. Potrivit datelor agregate, la alegerile din 26 mai, PSD va obține 10 mandate, fiind creditat cu o intenție de vot de 26,5%.