Florin Cîțu îi cere explicații premierului Vioricăi Dăncilă dacă în vizitele pe care le-a făcut în Oman și Emiratele Arabe Unite i s-a cerut să amâne votul miniștrilor de finanțe din Uniunea Europeană pentru lista neagră a paradisurilor fiscale. De asemenea, senatorul liberal o întreabă pe Dăncilă dacă ministrul Eugen Teodorovici a avut mandat să ceară amânarea votului asupra listei negre a paradisurilor fiscale prin care se finanțează și activităti teroriste. Miniștrii de finanțe ai UE au adoptat marți o listă neagră revizuită a paradisurilor fiscale din afara blocului comunitar, după ce au înfrânt tentativa României de a amâna un vot până în luna mai.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o postare pe Facebook intitulată "Subminează România securitatea și stabilitatea UE?", senatorul PNL Florin Cîțu amintește că în 18 octombrie 2018 Viorica Dăncilă a fost în vizită Emiratele Arabe Unite, iar în 4 noiembrie 2018 premierul a fost în vizită în Oman.

Ieri, la Bruxelles, în cadrul întâlnirii ECOFIN, s-a votat lista neagră a paradisurilor fiscale prin care, pe lângă optimizare fiscală, spălare de bani, se finanțează și activități teroriste. Pe listă au fost introduse Oman și Emiratele Arabe Unite.

"România, prin ministrul de Finanțe Teodorovici, a făcut lobby să se amâne votul pe această listă. O atitudine care a fost imediat taxată de ceiallti miniștri din ECOFIN care nu înțeleg de ce ar susține România interesele acestor țări. România a fost umilită și a rămas izolată în ședința ECOFIN, singurul vot în favoarea paradisurilor fiscale și a tot ce înseamnă acestea”, spune Florin Cîțu.

Senatorul PNL o "somează" pe Viorica Dăncilă să răspundă public la două întrebări:

1. În cadrul vizitelor dumneavoastră în EAU și Oman vi s-a cerut și dumneavoastră ați promis ca în mandatul României să amânați votul ECOFIN pentru lista neagră a paradisurilor fiscale?

2. Ministrul Finanțelor Publice al României a avut mandat din partea dumneavoastră de a cere amânarea votului asupra listei negre a paradisurilor fiscale prin care se finanțează și activități teroriste?

Miniștrii de finanțe ai UE au adoptat marți o listă neagră revizuită a paradisurilor fiscale din afara blocului comunitar, după ce au înfrânt tentativa României de a amâna un vot până în luna mai. Măsura a triplat lista la 15 țări, inclusiv Bermuda, Insulele Virgine Americane și Emiratele Arabe Unite, potrivit Politico, citat de Rador.

Ministrul român de finanțe Eugen Teodorovici, care a prezidat ședința ministerială ECOFIN de marți, declarase presei înaintea ei că e probabil ca acțiunea să fie amânată de Consiliu. Declarațiile lui Teodorovici i-au lăsat pe miniștri nedumeriți, au declarat funcționari fiscali pentru Politico.

Consiliul convenise în principiu asupra listei încă de luni noapte, având intenția de a dezvălui întreaga revizuire marți. Acest fapt l-a lăsat pe Teodorovici „complet izolat”, a declarat un oficial de la ECOFIN, care a discutat lista neagră în spatele ușilor închise. Până și șeful fiscal al Comisiei Europene Pierre Moscovici ”a fost surprins de sprijin”, a declarat un alt oficial.

Noua listă cuprinde Samoa Americană, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu. Țările incluse pe lista neagră sunt supuse restricțiilor privind finanțarea din fonduri UE și investițiile Băncii Europene de Investiții. Guvernele UE pot opta să suplimenteze sancțiunile cu unele proprii.