Curtea Constituțională dezbate miercuri sesizarea de neconstituționalitate depusă de PNL și USR asupra legii de aprobare a Ordonanței de Urgență pentru operaționalizarea secției pentru anchetarea infracțiunilor din justiție, contestată de mare parte din magistrați. Recent, Secția pentru anchetarea magistraților a deschis două dosare penale pe numele fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi.

CCR Foto: Facebook

Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 90/2018 privind operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este primul punct al ordinii de zi a ședinței de miercuri a Curții Constituționale.

Sesizarea a fost depusă de PNL și USR în luna ianuarie. Opoziția a cerut instituției să sesizeze și Curtea de Justiție a UE. Reprezentanții PNL și USR mai cer Curții Constituționale să suspende soluționarea sesizării lor de neconstituționalitate până la pronunțarea unei hotărâri preliminare de către CJUE cu privire la întrebările formulate.

Partidele de opoziție aduc în discuție raportul MCV al Comisiei Europene, din 13 noiembrie, care conține opt recomandări pentru România, între care:

  • Referitor la Legile justiției - suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgențe subsecvente, revizuirea legilor justiției, ținând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum și de recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. ”Înființarea, în temeiul legilor justiției modificate, a noii secții de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați dă naștere unei îngrijorări deosebite în ceea ce privește lupta împotriva corupției, întrucât o nouă structură ar putea fi mai vulnerabilă în ceea ce privește independența decât a fost cazul până în prezent în ceea ce privește DNA, dat fiind că ar putea fi utilizată ca instrument suplimentar de intimidare a magistraților și de exercitare de presiuni asupra acestora. În plus, fiind un departament cu atribuții generale care acoperă toate categoriile de infracțiuni comise de magistrați, acestuia îi va lipsi, de asemenea, expertiza în ceea ce privește anchetarea infracțiunilor de corupție specifice, iar impactul ar fi amplificat dacă anchetarea tuturor persoanelor care au legătură cu un caz în care este implicat un magistrat nu ar mai intra în competența DNA”, se arată în sesizare.
  • Referitor la noua Secție specială - "(...)...noua secție pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați. Crearea acestui nou serviciu ar putea fi percepută ca un instrument (suplimentar) pentru a exercita presiuni asupra judecătorilor. Justificarea aplicării unui tratament special în cazul magistraților în comparație cu alți funcționari publici nu a fost clarificată. În plus, Direcția Națională Anticorupție (DNA) are deja o experiență solidă în investigarea și urmărirea cazurilor de corupție din rândul magistraților.”

În 10 octombrie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) cu privire la măsurile provizorii necesare pentru înființarea noii secții speciale pentru investigarea magistraților. Ordonanța modifică normele și criteriile pentru numirea procurorului-șef, a procurorului-șef adjunct și a procurorilor din cadrul secției. (...) În avizul său, Comisia de la Veneția a subliniat importanța garanțiilor procedurale, cum ar fi organizarea unui concurs bazat pe proiecte pentru postul de procuror general și implicarea plenului CSM (și anume, judecători și procurori) în procedura de numire. CSM a aplicat normele modificate prevăzute de ordonanța de urgență, iar președintele CSM a emis o declarație la 23 octombrie, dată la care secția a intrat în funcțiune.

Prin Ordonanța 7 adoptată recent de Guvern și care i-a scos în stradă pe magistrați, Secția pentru investigarea magistraților iese din subordinea procurorilor și primește puteri sporite. Secția este condusă de fostul șef al Inspecției Judiciare Gheorghe Stan și de Adina Florea, propusă de Tudorel Toader de trei ori la șefia DNA și refuzată de președintele Iohannis. În ultimele săptămâni, secția a deschis două dosare penale pe numele fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, în urma unor denunțuri ale lui Sebastian Ghiță.