Agenția europeană pentru siguranță aeriană a suspendat marți toate zborurile aeronavelor Boeing 737 Max, ca urmare a catastrofei de duminică din Etiopia, când o aeronavă de acest tip s-a prăbușit, iar toți cei 157 de pasageri de la bord au murit.

Boeing 737-9 MAXFoto: Wikipedia

„Ca măsură de precauție, Agenția a publicat astăzi o directivă de navigabilitate, care intră în vigoare la ora 19:00 GMT, suspendând toate zborurile ale aeronavelor Boeing 737-8 MAX și 737-9 MAX în Europa", a anunțat agenția printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, sunt suspendate toate zborurile comerciale efectuate de operatori cu acest tip de avioane din țări terțe către sau dinspre UE.

Decizia survine după ce autorităţile aeronautice din Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Austria, Olanda, Italia, Belgia şi Norvegia au suspendat accesul acestui tip de avion în spaţiul aerian al acestor ţări.

Un aparat Boeing 737 MAX 8 al companiei Ethiopian Airlines, cu 157 de persoane la bord, s-a prăbuşit duminică la sud-est de Addis Abeba la scurt timp după decolare, la patru luni după un accident similar al unui avion de acelaşi tip al companiei Lion Air în Indonezia soldat cu 189 de morţi, în urma ambelor catastrofe neexistând supravieţuitori.

După prăbuşirea avionului etiopian, mai multe ţări, printre care China, Indonezia, Singapore, Oman, Coreea de Sud şi Mongolia au dispus suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX, la fel procedând şi numeroase companii aeriene, printre ele fiind Ethiopian Airlines, Cayman Airways, Gol, Aeromexico, Comair şi Aerolineas Argentinas.

Trump: Avioanele devin mult prea complexe pentru pilotare

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat marţi regretul cu privire la faptul că avioanele au devenit "mult prea complexe" pentru pilotare, la două zile după prăbuşirea unui Boeing 737 MAX 8 al companiei Ethiopian Airlines, care s-a soldat cu moartea a 157 de oameni, informează AFP, citat de Agerpres. "Avioanele devin mult prea complexe pentru pilotare", a notat Donald Trump pe contul său de Twitter.

"Nu mai este nevoie de piloţi, ci de mai degrabă de informaticieni de la MIT. Constat aceasta pentru numeroase produse. Se caută mereu o nouă dezvoltare inutilă, în timp ce, adesea, ceea ce este vechi şi simplu funcţionează mai bine", a mai spus preşedintele american.

UPDATEAutoritatea Aeronautică Civila Română a emis informări către operatorii aerieni, aeroporturi și ROMATSA privind suspendarea temporară a zborurilor cu aeronave de tip Boeing 737 Max 8 și 9, decisă de EASA. Astfel, în Romania zborurile cu aeronave Boeing 737 Max 8 și 9 sunt suspendate începând cu ora 21.00, 12 martie 2019, atât în spațiul aerian național și pe aeroporturile din România urmând directivele EASA.