Președintele american Donald Trump sugerează, într-o postare pe twitter, că procesul de informatizare excesivă a avioanelor și, implicit, de reducerea a rolului pe care îl joacă piloții în manevrarea apartelor de zbor în favoarea IT-știlor ar fi cauza unor accidente. În context, liderul de la Casa Albă comentează că nu ar avea curajul să zboare cu un avion pilotat de Einstein și că preferă piloții profesioniști.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Avioanele au devenit mult prea complexe pentru a zbura. Piloții nu mai sunt necesari, cât IT-știi de la MIT ( Massachusetts Institute of Technology-n.red). Văd asta tot mai mult, la mai multe produse. Mereu se încearcă să se facă un pas inutil înainte, când vechile metode, mai simple, sunt de departe mai bune. (...) Complexitatea creează pericol, și toate astea la costuri mari și cu niște câștiguri mici. Nu știu voi ce credeți, dar eu unul nu aș vrea ca Albert Einstein să îmi fie pilot. Vreau piloți profesioniști cărora să li se permită să ia repede și ușor controlul asupra avionului” a scris pe twitter președintele american.

Comentariile vin în contextul în care un avion Boeing 737 max s-a prăbușit duminică în Etipoia, toți cei 157 de oameni aflați la bordul aeronavei pierzându-și viața. Pilotul era cotat ca fiind un profesionist cu o reputație ”excelentă„.

Este a doua tragedie în mai puțin de șase luni în care este implicat un apart de zbor Boeing 737, lansat în urmă cu doi ani de compania americană, cu mult fast.

Ca urmare a accidentului tot mai multe state au suspendat zborul aeronavelor Boeing 737, printre acestea Marea Britanie, Singapore și Australia.