Senatorii juriști au respins inițiativa privind parteneriatul civil. Șeful CNCD: O să votați, după ce România va fi condamnată la CEDO

de MH     HotNews.ro
Marţi, 12 martie 2019, 16:14 Actualitate | Esenţial


Cuplu gay
Foto: travis.af.mil
Senatorii jurişti au repins marți două proiecte care vizează parteneriatul civil, pe motiv că propunerile legislative iniţiate de parlamentari USR, PNL, UDMR, dar şi de ALDE şi de un independent "nu se justifică, soluţia juridică nu rezolvă nimic şi nu răspunde niciunei nevoi sociale", potrivit senatorului PSD Şerban Nicolae. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a reacționat dur, spunând că este o încălcare a deciziei Curții Constituționale.

"Din punctul meu de vedere, soluţia juridică nu rezolvă nimic, nu răspunde niciunei nevoi sociale, există cadru normativ suficient pentru persoanele care în cuplu, în grup, doresc să stabilească raporturi juridice de natură civilă în ceea ce priveşte succesiunea în caz de deces, statutul de aparţinător în cazuri medicale, exercitarea în comun a drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale, astfel încât propunerile legislative nu se justifică", a declarat senatorul PSD Şerban Nicolae, citat de Agerpres.

În replică, unul dintre iniţiatori, senatorul USR Edward Dircă, a spus că este momentul să se stabilească un cadru concret în ceea ce priveşte parteneriatul civil.

"Au fost foarte multe discuţii în spaţiul public, foarte multe frământări a generat acest proiect de lege, dar cred că este momentul să ne asumăm şi să legiferăm, să stabilim un cadru concret în ceea ce priveşte parteneriatul civil", a precizat Dircă.

La rândul său, avocata Marina Ioana Alexandru, preşedintele Asociaţiei Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor, a susţinut că Uniunea Europeană nu obligă niciun stat să adopte parteneriatul civil, "ci doar recomandă", iar decizia "aparţine statelor membre raportat la Constituţia fiecărei ţări, la legislaţia internă".

"Prin legiferarea unei asemenea posibilităţi ar urma ca, din punct de vedere legal, instituţia căsătoriei să nu-şi mai găsească utilitatea, pentru că ea se dublează cu acest parteneriat civil. Conform legislaţiei din România, nu pot fi două reglementări care să prevadă acelaşi lucru, în speţă parteneriatul civil şi căsătoria. Ele ar urma să reprezinte aceeaşi instituţie juridică, căsătoria şi familia", a afirmat Alexandru.

În intervenţia sa, avocata Romaniţa Iordache, copreşedinte ACCEPT, a precizat că dreptul la viaţa de familie a oricărui cuplu trebuie garantat.

"Această decizie a fost translatată în dreptul românesc de decizia Curţii Constituţionale 534, care clarifică faptul că o familie de acelaşi sex are dreptul la recunoaşterea şi protejarea dreptului la viaţă de familie la fel ca orice alt cuplu, iar această recunoaştere trebuie realizată fie pe cale legislativă, fie pe cale judecătorească", a subliniat Iordache.

Ce prevede proiectul

Zeci de parlamentari din USR, PNL şi UDMR propun în proiectul intrat în circuitul legislativ pe 31 octombrie ca parteneriatul civil să ofere drepturi comune cuplurilor care aleg să convieţuiască sub această formă, reglementând aspecte precum: drepturile succesorale, sancţionarea violenţei domestice, obligaţia de întreţinere a partenerului aflat în incapacitate, regimul bunurilor, recunoaşterea facilităţilor fiscale sau a beneficiilor sociale acordate de stat.

"Faţă de anul 1990, există schimbări majore în comportamentele populaţiei referitoare la cuplu, viaţă sexuală, căsătorie: românii se căsătoresc mai puţin frecvent şi mai târziu, au tot mai puţini copii, la vârste mai înaintate, trăiesc în gospodării mai restrânse şi nu întotdeauna de tip familial. Astfel, naşterile în afara căsătoriei reprezentau 31,2% din total în anul 2014, faţă de 17% în 1993. În ceea ce priveşte românii care trăiesc în parteneriat neînregistrat, aceştia reprezintă un procent constant din populaţie începând de la Recensământul din anul 2002 până în prezent - 3,5% din populaţie. Mai mult, anchetele sociologice estimează ponderi cel puţin duble ale acestora (între 7-10%). Dată fiind absenţa recunoaşterii legale pentru parteneriatul civil precum şi stigma pe care de obicei societatea o proiectează asupra concubinajului, datele raportate ar trebui luate în considerare ca un prag minim", se arată în expunerea de motive.

Conform proiectului, condiţiile pentru încheierea parteneriatului civil sunt: partenerii care au împlinit vârsta de 18 ani; cel puţin unul dintre parteneri este cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puţin un an; niciunul dintre parteneri nu este căsătorit sau înregistrat ca partener civil.

Parteneriatul civil se încheie în baza consimţământului personal şi liber exprimat al viitorilor parteneri, printr-o declaraţie încheiată în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute, în faţa unui notar public. Declaraţia de parteneriat civil nu poate fi dată prin mandatar, prevede proiectul.

Partenerii sunt asimilaţi soţilor în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie.

De asemenea, partenerii sunt asimilaţi soţilor în relaţiile care au loc în justiţie, în orice materie.

În cadrul parteneriatului civil între persoane de sex diferit partenerii nu sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte stabilirea filiaţiei fireşti faţă de copii. Paternitatea copiilor născuţi sau concepuţi în timpul parteneriatului se stabileşte potrivit dispoziţiilor din materia filiaţiei paterne din afara căsătoriei. Partenerul are obligaţia de a asigura protecţia şi bunăstarea copiilor celuilalt partener care locuiesc şi sunt îngrijiţi şi educaţi împreună de cei doi parteneri. Partenerul de sex diferit desemnat ca persoană care se ocupă de întreţinerea copilului are dreptul de a reprezenta copilul în relaţiile cu instituţiile educaţionale, medicale şi sociale, în lipsa părintelui biologic.

Partenerii din parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex nu pot adopta.

Cuplurile care au încheiat parteneriate civile în mod legal pe teritoriul altor state beneficiază de recunoaşterea statutului lor pe teritoriul României şi de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cuplurile care au încheiat un parteneriat civil în România.

Șeful CNCD: O încălcare a deciziei Curții Constituționale

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a reacționat dur, spunând că este o încălcare a deciziei Curții Constituționale de către Comisia juridică a Senatului.

"Oricărui drept îi corespunde o obligație corelativă! O să votați, după ce România va fi condamnată la CEDO! Prevăd că vom ajunge în acel punct, așa cum s-a întâmplat în cazul Italiei și Greciei, care au reglementat parteneriatul civil dupuă o condamnare la CEDO", a scris, pe Facebook, șeful CNCD.

Decizia CCR 534 din 2018, prevede, la punctul 41: "Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6054 vizualizari

 • +13 (39 voturi)    
  nope (Marţi, 12 martie 2019, 16:19)

  liviu_ [utilizator]

  nu voteaza... e imoral sa voteze parteneriatele gay sau legalizarea prostitutiei

  in schimb este PERFECT MORAL sa elibereze puscariasi si talhari, sa fure in draci,m sa puna jandragmeria sa bata si sa gazeze protestatari pasnici etc etc
  • -13 (23 voturi)    
   mă ! (Marţi, 12 martie 2019, 17:27)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   livake !
 • -5 (33 voturi)    
  Viață de familie (Marţi, 12 martie 2019, 16:31)

  Tescovin [utilizator]

  „În intervenţia sa, avocata Romaniţa Iordache, copreşedinte ACCEPT, a precizat că dreptul la viaţa de familie a oricărui cuplu trebuie garantat.”

  Familie = femeie + bărbat, plus eventual copiii care rezultă de aici. Asta este definiția familiei, indiferent că o scriem sau nu ca atare în Constituție, legi, cărți de bucate sau lise de întreținere.
  Acestea fiind zise, d-na Romanița nu are a se îngrijora: atâta vreme cât un cuplu are capacitatea de a forma o familie (adică este compus dintr-o femeie și un bărbat), dreptul acestui cuplu de a întemeia o familie este garantat. Nu se poate garanta, bineînțeles, acest drept unui cuplu care prin definiție nu poate forma o familie: doi bărbați, o femeie și un pod, un bărbat și o pădure, doi delfini etc.
  • +8 (12 voturi)    
   De ce asta e definitia? Ca asa vrei tu? (Marţi, 12 martie 2019, 18:02)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Deci o mama divortata, cu fata ei, nu reprezinta o familie pentru ca lipseste barbatul! Foarte inteligent... Probabil de la nume ti se trage...
  • +7 (13 voturi)    
   Lumea civilizata (Marţi, 12 martie 2019, 18:35)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Atunci cum se face ca in tarile civilizate, exista familii formate din 2 bărbați sau 2 femei, care pot creste copii fericiți ?

   Romania este țara din Europa cu cele mai multe mame minore, avem mii de copii instituționalizați care dupa 18 ani sunt alungați iar statul nu le oferă niciun ajutor.
 • -7 (29 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 12 martie 2019, 16:45)

  Lok [anonim]

 • +7 (27 voturi)    
  Incorect (Marţi, 12 martie 2019, 16:48)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  In Senat trebuie spus "Hoții juriști și complicii lor" Senatul e doar o adun\tura majoritar ciumată psd+alde+udmr
 • -9 (33 voturi)    
  lege inutila (Marţi, 12 martie 2019, 16:56)

  Incomod3 [utilizator]

  in cazul cuplurilor hetero, legea e chiar inutila... cei care tin sa traiasca legal impreuna, au la dispozitie casatoria... din moment ce parteneriatul civil dubleaza practic reglementarile aferente csatoriei, nu are nici o justificare... cat priveste celelalte tipuri de parteneri... nimeni nu poate obliga un popor sa recunoasca si sa legalizeze tot felul de rebuturi si aberatii ale naturii..
  • +10 (12 voturi)    
   Aici ai perfecta dreptate! (Marţi, 12 martie 2019, 18:08)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

   Nimeni nu poate obliga un popor la asta, asa cum nici nimeni nu poate obliga pe cineva (vezi cazul tau) sau chiar un popor sa progreseze, sa se destepte, sa invete, sa acorde drepturi egale tuturor, si inca cate altele. Ramane de vazut ce se va alege de acel popor...
   • -10 (12 voturi)    
    Daca tu asta intelegi (Miercuri, 13 martie 2019, 7:28)

    Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    prin progres, atunci progreseaza linistit, nu te impiedica nimeni...
    • +1 (1 vot)    
     Ba da, ma impiedica cei ca voi (Miercuri, 13 martie 2019, 16:04)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

     Care sustineti PSD-ul (si nu numai) si legile lor conform carora unii sunt mai egali ca altii. Eu vreau doar atat (din punctul asta de vedere), o societate in care toata lumea sa aiba drepturi cu adevarat egale. Asta e progresul, daca poti intelege asta, si asa vreau sa progresez.
     • -1 (1 vot)    
      mai intai (Joi, 14 martie 2019, 8:02)

      Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      ar trebui sa intelegi notiunea de drepturi... daca poti
      • 0 (0 voturi)    
       Se pare ca nici sa citesti nu stii! (Joi, 14 martie 2019, 16:06)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

       Am spus de "drepturi egale", nu numai drepturi. Nu crezi ca e o diferenta? Dar daca te dai asa destept, poate vrei sa si explici! Ca vad ca de isultat stii, dar da raspunzi clar si la obiect nu esti in stare. Vezi si mai jos...
       • 0 (0 voturi)    
        Uite, simplificat ca pentru gigel (Joi, 14 martie 2019, 17:10)

        Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

        Toti oamenii au dreptul sa nasca pui vii - vorba unui clasic in viata - pe care sa-i ingrijesca si sa-i creasca impreuna cu partenerul.... Dintre toti oamenii cine crezi tu ca-si vor exercita acest drept ? :) Toti ? :)... cand te pui contra naturii, pot rezxulta lucruri urate... cred c-am fost prea subtil pentru tine dar chiar nu pot cobora mai jos de atat...
        • 0 (0 voturi)    
         Ha! Ha! Ha! (Joi, 14 martie 2019, 19:04)

         LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

         Cu fiecare comentariu dai mai multe dovezi ca nu stii ce vorbesti (asta ca sa fiu bland). Confunzi drepturile cu obligatiile. Da, ai dreptul sa nasti pui vii cum spui, dar nu e o obligatie.
         Iar ca sa intelegi asta ar trebui sa te ridici, nu sa te cobori... Acum incurci si sensurile?
  • +3 (13 voturi)    
   habotnici (Marţi, 12 martie 2019, 20:54)

   himself [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

   e socant citi habotnici avem in Romania
  • +3 (13 voturi)    
   habotnici (Marţi, 12 martie 2019, 20:54)

   himself [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

   e socant citi habotnici avem in Romania
   • -5 (5 voturi)    
    socant e (Miercuri, 13 martie 2019, 11:51)

    Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui himself

    ca reusesti sa te balbai si in scris, mi-e si groaza sa-mi imaginez cum e sa vorbesti fata in fata.... cat despre o argumentatie logica... forget it :) :) :)
    • +2 (2 voturi)    
     Iarasi tipic PSD-ist (Miercuri, 13 martie 2019, 16:11)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

     Cand nu ai argumente, inventezi si te legi de persoana.
     1. Chiar daca se balbie (desi nu am vazut asta, e clar inventat de tine) asta ar fi o problema personala. Nu credeam ca esti chiar atat de josnic sa te legi de asa ceva.
     2. El ti-a zis (si nu numai tie) ca esti habotnic (ceea ce nu e o insulta) bazandu-se pe ceea ce ai comentat. Tu esti cel care nu ai raspuns la comentariul lui, ci te-ai legat de persoana si un eventual defect al ei, nici macar real, ci inventat ca sa ai ce spune.
     • 0 (0 voturi)    
      Daca tii sa-ti dovedesti (Joi, 14 martie 2019, 12:20)

      Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      "inteligenta", exista alte metode, mai simple... nu faci decat sa arati cat de limitat esti... ti-e lene sa consulti dex-ul, sa vezi sensul exact al unui cuvant si esti si atat de rigid incat nu esti in stare sa pricepi o poanta care e vizibila de la 50 de cm sau pe acolo- nu stiu de la ce distanta te uiti tu la monitor :) :)
      • 0 (0 voturi)    
       Inca o dovada de josnicie, cum am spus (Joi, 14 martie 2019, 16:03)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

       In primul rand nu am incercat sa-mi dovedesc inteligenta. Unde am facut asta, poti explica? Dar tu esti in schimb cel care ti-ai dovedit lipsa de inteligenta! Iata definitia din DEX (https://dexonline.ro/definitie/balbait):
       =============
       bâlbâi [At: CANTEMIR, O. V, 184 / V: ~băi, (rar) bălbăi, bălbui, (înv) bolbâi, (reg) blibăi / Pzi: bâlbâi, ~esc / E: fo] 1-2 vt A produce sunete nearticulate sau a articula nedeslușit cuvinte, repetându-le și împiedicându-se în rostirea lor, din cauza unui defect natural, a emoției sau a enervării Si: a bângăvi, a găngăni. 3-4 vti A-și pierde șirul vorbelor spunând cuvinte și fraze fără sens Si: a bolborosi. 5-6 vti (Reg) A trăncăni. 7 vi (Reg; d. o oală pusă pe foc) A clocoti. 8 vr (Imp) A se zbate (într-un lichid).
       =============
       Spune-mi te rog unde se aplica in cele spuse de "himself"!
       Iar daca a face pe cineva balbait consideri ca e o poanta, asta denota si o lipsa crasa de educatie si bun simt!
       • 0 (0 voturi)    
        Esti jalnic (Joi, 14 martie 2019, 16:58)

        Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

        Omului i-a aparut de doua ori un comentariu identic, am facut o poanta... tie cred ca trebuiau sa-ti explice colegii bancurile in scoala si sa-ti dea un branci sa stii cand trebuie sa razi... si daca tot stii ce-i dexul, uita-te la definitia cuvantului habotnic si explica-mi tu ce legatura are cu ce am zis eu pana acum.... si gata am terminat, e pierdere de vreme sa discuti cu d-astia ca voi, merge o vreme pe post de amuzament dar de la un punct devine enervant... sfidati orice definitie a prostiei....
        • -1 (1 vot)    
         QED! Cand nu aveti argumente refuzati sa discutati (Joi, 14 martie 2019, 17:57)

         LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

         1. A acuza pe cineva de balbaiala (sau orice alt defect) nu e o gluma decat poate pentru cei care nu pot concepe glume inteligente.
         2. Unde am zis eu ceva de habotnic (in afara de faptul ca nu e o insulta, lucru confirmat si de DEX)? Daca vroiai sa te legi de asta, trebuia sa-i raspunzi lui. Dar nu, tu ai preferat sa-l faci balbait in loc sa-i dai un raspuns civilizat, cu argumente.
         Asa ca e drept, tu nu esti printre cei care sfideeaza definitia prostiei, tu te incadrezi perfect in ea.
 • -7 (13 voturi)    
  Bad timing, suntem in campanie electorala (Marţi, 12 martie 2019, 18:29)

  animatron [utilizator]

  Aparent exista o controversa juridica importanta, aceea a crearii unei norme de organizare a vietii de cuplu care ar dubla-o pe aceea a casatoriei.

  CCR a dat o decizie pe care anumite ONG-uri si dl Csaba ar dori-o intepretata in mod extins, amenintand cu procese la CEDO in caz de refuz.

  Nici ONG-urile, nici dl Csaba nu au competenta sau autoritatea de a face astfel de intepretari, vom vedea ce spune CEDO.

  Legislatia UE nu impune nimic in materie, e la latitudinea statelor nationale membre.

  Iar CCR lasa portita libera, fie legiuitorul face o lege speciala, fie pune la dispozitie instrumentele juridice necesare si se merge pe decizii judecatoresti de la caz la caz.

  Dl de la PSD afirma ca aceste instrumente exista. Daca exista, atunci fiecare cuplu gay poate merge la tribunal sa ceara o hotarare prin care sa li se recunoasca "viata de cuplu" si drepturi aferente acesteia.

  In acest moment, de campanie europarlamentara foarte importanta pt viitorul Europei, orice tema societala lansata in spatiul public e imediat recuperata politic.

  Nu pare prea oportun ca unii din Opozitie sa relanseze taman acum dezbaterea publica cu familia traditionala, identitatea de gen, parintele 1 si 2, "asterisc"-ul german pt cine nu stie inca daca e fata sau baiat, etc.

  Dupa scandalul cu "desfiintarea proprietatii private" si "lumii fara frontiere", chiar vrea USR-PLUS sa primeasca oficial si eticheta de promotor al casatoriilor gay? Sunt convinsi ca vor castiga multe voturi cu asa ceva?
 • -7 (11 voturi)    
  A. Csaba (Marţi, 12 martie 2019, 19:29)

  ids [utilizator]

  Cred ca am pus lupul de paza la stana. La incidentul de la Eurovision nu am auzit sa comenteze. La discriminarea romanilor din HarCov la fel.
 • -6 (14 voturi)    
  total deacord (Marţi, 12 martie 2019, 19:44)

  simplex [utilizator]

  "Din punctul meu de vedere, soluţia juridică nu rezolvă nimic, nu răspunde niciunei nevoi sociale, există cadru normativ suficient pentru persoanele care în cuplu, în grup, doresc să stabilească raporturi juridice de natură civilă în ceea ce priveşte succesiunea în caz de deces, statutul de aparţinător în cazuri medicale, exercitarea în comun a drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale, astfel încât propunerile legislative nu se justifică"
 • +3 (3 voturi)    
  Liber la hotie (Miercuri, 13 martie 2019, 9:35)

  barc [utilizator]

  Garduri pentru cetateni.
 • +1 (1 vot)    
  Va declar hot si hotie (Miercuri, 13 martie 2019, 13:56)

  JustinCase [utilizator]

  Vad ca parteneriatele pentru furt sunt acceptate, ba chiar incurajata crearea de grupuri (nu cupluri) mafiote.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by