Premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că face un joc electoral în ceea ce privește bugetul, precizând că acesta a dezinformat și că guvernul are bani pentru pensii.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Ne întoarcem în 2013 când un alt președinte promulga doar bugetul asigurărilor sociale cu aceleași minciuni. Președintele îi dezinformează pe români inventând explicații ridicole de ce a luat decizia de a bloca adoptarea bugetului de stat pe 2019. (...) Este un joc electoral pe care îl face pe spatele românilor”, a comentat ea, la începutul ședinței de guvern.

Ea a mai comentat că președintele Klaus Iohannis nu cunoaște lucruri elementare pentru că a spus că lipsesc 1,4 miliarde lei de la bugetul de pensii. În realitate, a susținut Dăncilă, după foarte mulți ani, în 2019 bugetul va avea un excedent de 1,7 miliarde de lei ca urmare a transferului obligațiilor de la angajat la salariați, măsură care și-a arătat eficiența.

”Dacă am fi făcut ceea ce cere președintele și partidul său, pensiile ar fi fost mult mai mici decâțt în prezent. Președintele se joacă cu sentimentele oamenilor și creează îngrijorări că nu există bani pentru pensii”, a declarat ea. Guvernul are bani pentru pensii, a mai spus ea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că a decis să promulge legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, în timp ce bugetul de stat a fost trimis săptămâna trecut Parlamentului spre reexaminare. Șeful statului a atacat din nou PSD, spunând că declaraţiile mincinoase şi fuga de responsabilitate nu pot ascunde evidenţa: PSD este unicul vinovat pentru faptul că la jumătatea lunii martie nu avem buget.

”Creșterea pensiilor ar fi trebuit și ar fi putut să se producă mult mai devreme. Din punct de vedere legal, pensionarii ar fi avut dreptul la creșterea pensiilor cu mult mai devreme, cum și copiii ar fi putut primi alocațiile majorate de la 1 martie, dacă PSD și-ar fi dorit cu adevărat acest lucru. Guvernarea PSD a eșuat iar cei care vor plăti sunt din păcate cetățenii”, a declarat luni președintele.