Primarul Iașiului, Mihai Chirica, anunță că se alătură și el protestului pentru construirea de autostrăzi inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova. Chirica lansează și un apel către ceilalți edili să i se alăture și să oprească activitatea în primării pentru 15 minute, în 15 martie.

Mihai Chirica, in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Tot mai mulți primari se alătură protestului de 15 minute anunțat pentru 15 martie, începând cu ora 15:00. Alături de companii private din diverse domenii, primarii vor să atragă atenția asupra lipsei infrastructurii din România.

Primarul Iașiului a declarat, la Digi FM, că se va afla și el printre protestatari și va opri activitatea un sfert de oră în Primărie.

"Eu voi fi primul dintre cei care vor opri activitatea pentru că trebuie să atragem atenția asupra necesității construirii de autostrăzi. Așa cum spuneam, nu numai Autostrada A8 este importantă, Autostrada Moldova, ci toată țara are nevoie de rețea de autostrăzi, pentru că avem nevoie să ne dezvoltăm în primul rând. Ecoul nu cred că va fi de o rezonanță mare pentru că despre această necesitate se vorbește de prea multă vreme. Probabil, s-a erodat în mintea celor care trebuie să decidă acest subiect, dar, cel puțin, vom reuși să atragem atenția Comisiei Europene că a devenit o problemă națională lipsa autostrăzilor și că ar trebui să abordăm următoarea etapă de finanțare europeană într-un mod mult mai responsabil”, a spus Mihai Chirica.

El îi îndeamnă și pe alți primari, indiferent de culoarea politică, să se alăture acestui demers inițiat de un om de afaceri din Suceava.

"Nu numai că-i îndemn, îi și rog, în același timp, să facă acest lucru nu pentru faptul că vrem să dăm în cap unei formațiuni sau alteia politice, pentru că lipsa autostrăzilor se perpetuează de ani de zile. Trebuie să facem mai mult (...) Ieșirea în stradă este o soluție pentru că, până la urmă, frica față de mișcările de masă va determina o altă abordare. Să nu uităm că avem o experiență din acest punct de vedere - Revoluția din 1989, când mișcările de masă, cele reale, cele pornite din necesitatea reformării acestui popor au fost cele care au schimbat și nu dorința celor care dețineau frâiele în subteran”, a mai declarat Mihai Chirica.

Ștefan Mandachi, omul de afaceri care a lansat manifestul pentru construirea de autostrăzi și care a anunțat că va opri activitatea afacerilor sale timp de 15 minute, pe 15 martie, la ora 15:00, a spus duminică, la Digi24, că a fost șocat de valul de susținere pe care l-a primit. "Am cel puțin 4.000 de mesaje necitite în telefon”. El a spus că înainte de clipul-protest, oamenii de afaceri se temeau și erau în zona de confort, dar că acest lucru s-a schimbat.

Deținător a 40 de restaurante în întreaga țară, omul de afaceri a construit și ”primul metru de autostradă din Moldova”, pentru care a achitat, din fonduri proprii, aproximativ 4.500 de euro.