Aproximativ 40 de magistrați constănțeni au protestat, luni, față de modificările aduse Legilor Justiției prin OUG 7, aceștia ieșind, timp de jumătate de oră, în fața Judecătoriei din Constanța. La protestul magistraților față de OUG 7 au participat, pe lângă procurori, și judecători de la instanțe, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, Viorel Teliceanu, spune că sunt foarte puțini cei care se opun protestelor din justiție și că magistrații vor continua să se exprime în acest fel „până când cei care sunt în măsură să ia astfel de decizii vor înțelege că nu protestăm nici pentru bani, nici pentru alte interese personale”.

„Modificările aduse la OUG7 nu sunt suficiente. Încă discutăm de această secție specială care, în continuare, are probleme de neconstituționalitate. Mă refer la modul de alegere a procurorilor, fie că vorbim de cei cu funcție de execuție, fie că vorbim de cei de conducere. Nu uitați că șeful acestei secții este numit de plenul CSM, iar din plen fac parte persoane numite de Senatul României, persoane numite prin vot eminamente politic și atunci ce discutăm despre depolitizarea Justiției. (…)Solicităm abrogarea OUG7, cu acea excepție de admiterea la Institutul Național al Magistraturii”, a declarat Teliceanu.

Sadâc Zafer, procuror la Parchetul Tribunalului Constanța, spune că fiecare cetățean are dreptul să își exprime nemulțumirea în legătură cu anumite lucruri care i se par incorecte și speră ca decidenții politici să fie să convinși să renunțe la „modificările intempestive și netransparente ale OUG7 /2019, întrucât contravin principiilor constituționale, contravin recomandărilor care ne-au fost făcute nouă de către organismele europene, respectiv Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO, în legătură cu modificările legislative făcute prin ordonanțe de urgență”.

Protestul a durat o jumătate de oră și s-a încheiat fără incidente.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa şi-au suspendat activitatea încă din data de 25 februarie, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei, ei fiind urmați câteva zile mai târziu și de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Tot de atunci, ei au ieșit în zilele lucrătoare, câte o jumătate de oră, pe treptele din fața Judecătoriei Constanța, fiindu-le alături și procurori ai DNA, iar din 1 martie, și magistrați de la instanțele din Constanța