Zeci de magistrați au protestat luni seară pe treptele Palatului de Justiție din București, față de refuzul Guvernului de a abroga integral Ordonanța de Urgență nr.7/2019, adoptată intempestiv, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a magistraților. Peste drum, s-au aflat câteva zeci de protestatari #rezist care i-au susținut pe magistrați.

protestFoto: Hotnews

Protestul s-a desfășurat în liniște, iar magistrații au purtat coli de hârtie cu mesaje precum "Stop ordonantelor date peste noapte", "Independent magistrates=Independent Europe".

Peste drum, s-au aflat câteva zeci de protestatari #rezist care îi susțin pe magistrați. Oamenii au scandat "PSD, ciuma roșie", "Nu vrem să fim conduși de hoți", "Magistrați, rezistați".

"Secția pentru anchetarea magistrailor este un parchet paralel. Nu este in subordinea procurorului general. Este evident că este o presiune din partea politicienilor. Dacă nu ar fi o presiune, de ce ne-am afla aici?", a declarat un procuror de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2.

Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” au transmis luni că modificările aduse Ordonanței 7 printr-o nouă OUG ignoră voturile a mii de magistrați și spun că protestele aparțin miilor de judecători și procurori români care le desfășoară zilnic, neavând legătură cu susținerile individuale sau cu interesul personal al vreunui magistrat ori om politic, și au singurul scop de a contribui la menținerea statului de drept în România.

Cele trei asociații mai spun că delimitarea de proteste a 31 de președinți sau vicepreședinți de curți de apel, respectiv 30 de președinți sau vicepreședinți de tribunale, reprezentând 1,3% din judecătorii din România, respectiv 0,8% din magistrații români, fără a avea mandate de reprezentare din partea colegilor lor, constituie un demers insignifiant, fără influență asupra majorității judecătorilor și procurorilor din România.

Aproximativ 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia măsuri în legătură cu formele radicale de protest ale unor magistraţi, susţinând că judecătorul Cristi Danileţ nu este reprezentativ pentru justiţia din România. Duminică, un apel similar a fost semnat de 30 de președinți și vicepreședinți de tribunale. Astăzi, de la ora 18.00, în fața Palatului de Justiție din București este anunțat un nou protest al magistraților, nemulțumiți de refuzul Guvernului de a abroga integral Ordonanța 7.