Dacă statul de drept este amenințat, iar presa este îngrădită, "democrația este reinterpretată pe ideea câștigătorul ia totul", a declarat, luni, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Școlii Naționale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Oficialul european s-a exprimat ferm și în repetate rânduri în favoarea menținerii statului de drept în România, avertizând autoritățile de la București asupra modificărilor făcute la legile justiției.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Îmi aduc aminte de o declarație, după 60 de ani de la tragedia războaielor: <>. De ce este inclus statul de drept în acest citat? Conceptul de stat de drept, așa cum a apărut el după cel de-al doilea război mondial, se bazează foarte mult pe experiența pe care oamenii o aveau atunci. Oamenii care au asistat la atrocitățile împotriva umanității pentru că acestea păreau legale. Acele legi fuseseră votate în mod democratic. Așadar, dacă o democrație decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război acestea nu vor mai fi posibile”, a declarat Frans Timmermans, la ceremonia de la SNSPA.

El a reamintit că vedem foarte des vedem cum Comisia Europeană sau Consiliul European critică schimbările care ar spori controlul puterii politice asupra celei judiciare, iar uneori această ingerință este apărată cu argumentul "noi am câștigat alegerile".

"<>", a afirmat Timmermans, spunând că, în opinia sa, această gândire este cel mai periculos element din societatea actuală.

"Dacă statul de drept e amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este interpretată după ideea câștigătorul ia totul, veți vedea acest lucru ilustrat într-un raport al Transparency International”, a mai spus Timmermans.

Potrivit oficialului european, acest lucru se traduce printr-o corupție crescută.

"Când statul de drept e călcat în picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi trași la răspundere așa cum ar trebui. Există o legătură între toate aceste probleme”, a mai spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

La ceremonia de la SNSPA au participat ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, ministrul delegat pentru Afaceri europene George Ciamba, fostul președinte Emil Constantinescu, fostul premier Victor Ponta, dar și fostul adjunct al şefului SRI Florian Coldea, al cărui nume este legat de protocoalele secrete încheiate de Serviciul Român de Informații cu diverse instituții judiciare. Potrivit Mediafax, Coldea a stat în primul rând al participanților la ceremonie.

De la ora 18.00, Frans Timmermans se va întâlni cu premierul Viorica Dăncilă, în contextul protestelor magistraților față de modificările aduse legilor justiției. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene s-a întâlnit și miercuri cu premierul român, ocazie cu care i-a transmis că are ”îngrijorări crescânde” privind situația din justiție.

Venirea sa la București are loc în contextul adoptării OUG 7 de modificare a legilor justiției, care a provocat proteste fără precedent ale magistraților. De altfel, Timmermans a spus că oficialii Comisiei Europene nu au fost informați de Guvernul de la București în privința modificărilor.

De asemenea, Timmermans, a spus, la finalul lui februarie, la congresul socialiștilor europeni de la Madrid, că i-a transmis lui Liviu Dragnea că trebuie să respecte valorile fundamentale legate de statul de drept și că nu poate exista niciun compromis în acest domeniu.

Născut la 6 mai 1961 la Maastricht, Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans a studiat literatură franceză la Universitatea ”Radboud Nijmegen”, din Olanda, a urmat studii postuniversitare în drept european și istorie la Universitatea din Nancy, Franţa.

Frans Timmermans și-a început cariera în Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, iar la începutul anilor ’90 a făcut primii paşi în diplomaţie, fiind numit secretar adjunct la ambasada Olandei din Moscova. În anul 1994, a făcut parte din echipa comisarului european pentru relaţii externe, Hans von de Broek, apoi timp de trei ani a fost consilier și secretar privat al lui Max van der Stoel, Înalt Comisar pe probleme de minorități naționale în cadrul OSCE.

În anul 1998, după alegerile generale din Țările de Jos, Frans Timmermans a fost ales membru al Camerei Reprezentanților din partea partidului Laburiștilor. În perioada 2007-2010, a fost ministru al Afacerilor Europene. După alegerile din 2010, Frans Timmermans a revenit în Parlament, până în anul 2012, când a primit un nou portofoliu în guvern, pentru a conduce ministerul Afacerilor Externe.

În septembrie 2014, Frans Timmermans a fost desemnat pentru un post de comisar din partea Olandei în cadrul Comisiei Europene, condusă de președintele ales, Jean-Claude Juncker.

Începând din 1 noiembrie 2014, Frans Timmermans a preluat funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil de o mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale.

În octombrie 2018, Frans Timmermans și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Comisiei Europene la alegerile europene din 2019.

Printre numeroasele distincții primite, se numără și cea de Comandor al Ordinului ”Pentru Merit”, din partea statului român.

În afară de limbile materne, Frans Timmermans este fluent în italiană, rusă, franceză, germană și engleză.

Reamintim că Frans Timmermans a avertizat în repetate rânduri România să apere statul de drept.