În urma declarațiilor controversate ale ministrului Cercetării, Ioan Hurduc, care nu crede că omul se trage din maimuță și este adeptul teoriei lumilor paralele, cercetătorii din Asociația "Ad Astra" au apelat la experți străini pe care i-au întrebat dacă există alternative științifice consistente la teoria evoluției sau constatări științifice care să nege teza conform căreia omul și maimuțele au un strămoș comun. Toți cei chestionați au subliniat că nu exista nicio îndoială, în opinia comunității științifice, privind originea comună a omului și a cimpanzeilor.

Nicolae Hurduc, ministrul CercetariiFoto: Hotnews

Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, a făcut mai multe declarații care pun sub semnul întrebării validitatea teoriei evoluției. “Deci faptul că ADN-ul este comun nu înseamnă neapărat că avem un strămoș comun, ci înseamnă că ADN-ul asigură funcționarea la nivel celular într-un anumit mediu. Asta e ideea”, afirma Hudurc, într-un interviu pentru HotNews.ro.

"Pentru a evalua consistența acestor afirmații în lumina tendințelor actuale ale teoriei evoluției", cercetătorii din Asociația “Ad Astra” au apelat la experți internaționali în domeniu. Astfel, acestora li s-au adresat următoarele întrebări:

  • “Pe baza gradului ridicat de omologie dintre genomul uman și cel al cimpanzeului, putem deduce ca ambele specii au un strămoș comun?”
  • “Există alternative științifice consistente la teoria evoluției prin selecție naturală și/sau constatări științifice care să nege teza conform căreia omul și maimuțele au un strămoș comun?”.

La aceste întrebări au răspuns opt specialiști în teoria evoluției.

Toți cei chestionați au răspuns afirmativ la prima întrebare, subliniind că nu exista nicio îndoială în opinia comunității științifice privind originea comună a omului și a cimpanzeilor. "Soliditatea acestei afirmații este susținută nu numai de cantitatea imensă de material genetic similar ale celor două specii, dar și de informațiile obținute pe baza fosilelor acestora. Consensul științific menționat este susținut și de evidenta de ordin anatomic, morfologic, scheletal, fosil, genomic și proteomic. Datele existente pledează pentru faptul ca strămoșul comun al omului și al maimuței a trăit în urma cu circa 8 milioane de ani", spun cercetătorii Ad Astra.

Răspunsurile celor chestionați sunt de asemenea unanime la a doua întrebare: nu există niciun fel de evidență care să susțină o teorie alternativă la teoria evoluției.

"Principiile generale ale teoriei evoluției sunt în deplin acord cu toate datele existente. Originea comună este dincolo de orice dispută, iar teoria evoluției este una din cele mai solide teorii din sfera academică. Ministrul Cercetării din Romania trebuie sa înțeleagă faptul ca “evoluția” nu este o “teorie” tot așa cum nici “gravitația” nu este o “teorie” ci ambele sunt realități demonstrate prin evidență. De remarcat că nici Darwin nu a susținut că noi “ne tragem” din formele existente de maimuță. Dimpotrivă, atât noi, oamenii, cât și maimuțele “ne tragem” dintr-un strămoș comun. Asociația Ad Astra consideră că este inacceptabil ca ministrul în exercițiu al cercetării românești este susținător al unor idei din domeniul ficțiunii științifice și neaga una din cele mai solide teorii științifice, anume teoria evoluției. In opinia noastră, Ministrul Cercetării ar trebui sa fie apărătorul valorilor științifice reale, a rigorii demersului științific și nu apărătorul unor idei obscure derivate mai degrabă din sfera științifico-fantastică", arată membrii Asociației Ad Astra.