Călugărul Hrisostom Filipescu, a cărui dispariție și postări pe Facebook au stârnit, anul trecut o serie de reacții aprinse online, dar și o autosesizare a Poliției Neamț, anunță pe blogul personal că s-a întors în țară. El scrie că este ”în ascultare” față de mitropolitul Teofan, își cere iertare pentru ”mesajele smintitoare” și anunță că, pentru o vreme se va întoarce la Mănăstirea Secu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Postarea de pe blogul călugărului:

”Cu ajutorul lui Dumnezeu, după perioada de absență, am ajuns cu bine în țară. Sunt sănătos și în ascultare față de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Pentru o vreme mă voi întoarce în Mănăstirea Secu, mănăstirea mea de metanie și v-aș fi foarte recunoscător dacă mi-ați putea îngădui liniștea duhovnicească, specifică rânduielilor monahale.

Vă cer în mod public iertare pentru toate mesajele smintitoare apărute pe diferitele rețele de socializare. Acestea au fost cauzate de un episod neplăcut survenit pe fond de epuizare fizică și psihică, care a deteriorat temporar starea mea de sănătate. Din mila lui Dumnezeu lucrurile își vor relua făgașul firesc.

Să ne întâlnim în rugăciune, acolo unde sufletele noastre își vorbesc altfel! Să ne ajute Dumnezeu să avem cu toții un post cu mult folos duhovnicesc! Cu rugăciune și binecuvântare, Părintele Hrisostom Filipescu”.

-------------------

În noiembrie anul trecut, Poliția Neamț s-a sesizat din oficiu în cazul dispariției părintelui Hrisostom Filipescu, care a dispărut de mai multe zile, în urma apariției unor articole în presa locală, a confirmat pentru HotNews.ro Georgiana Mosu, purtător de cuvânt al IPJ Neamț. Informația a fost publicată inițial de tvmneamț.ro.

Potrivit tvmneamț.ro, călugărul Hrisostom Filipescu, din localitatea Țibucani și în vârstă de 33 de ani, a fost dat în urmărire națională marți seara.

Dispariția sa, dar și numeroasele postări de pe pagina sa de Facebook, unde călugărul are peste 73.000 de followers, a stârnit numeroase comentarii în mediul online, dar și pe site-urile creștine, mai ales că a venit imediat după postarea unui articol critic legat de „Fenomenul Rădeni”, în care călugărul propunea „câteva ședințe de psihoterapie sistemică de familie”. „De vreo câțiva ani, Arhiepiscopia Iașilor, se confruntă cu un neoplasm duhovnicesc în zona Neamțului”, mai scria călugărul.

O serie de comentarii speculau că ar fi fost spart contul acestuia de Facebook.

Hrisostom Filipescu este egumenul Schitului Țibucani, psiholog clinician la C.R.R.P.H. Păstrăveni și doctorand în Neuroștiințe la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, potrivit site-ului său.

La câteva zile după dispariție, părintele Constantin Sturzu, consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor și Purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a precizat pe Facebook că Hrisostim Filipescu „trece printr-o grea suferință de ordin psihic” și „a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat)”.